MITROVIĆ POKRENUO ORLOVE: Srbija posle preokreta savladala Irsku nea Piksijevom debiju!

FOTO: FSS

Fudbalska reprezentacija Srbije trijumfalno je započela kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru: Republika Irska je u Beogradu savladana sa 3:2 (1:1) na selektorskom debiju Dragana Stojkovića, uz tri asistencije novog kapitena, Dušana Tadića, pogodak Vlahovića i magiju dvostrukog strelca Aleksandra Mitrovića.

Piksi je zakoračio u novu eru „orlova“ prilično šokantno – i „sečom knezova“ kada se radilo o spisku pozvanih, i startnom postavom. Ali, više od samog sastava, koji je činio trio Milenković – Mitrović – Pavlović ispred golmana Dmitrovića, sa Gajićem i Mladenovićem po bokovima, Lukićem i Račićem u sredini, te novim kapitenom Tadićem i Đuričićem kao najbližim pomagačima isturenog Vlahovića, što jeste bilo iznenađenje, važnija je bila igra. A ona je isprva – „škripala“. Uz to, velike frke je bilo i na kraju.

Dobro postavljen 4-4-2 sistem gostiju, koji se transformisao u 3-5-2 kada bi reprezentativci Republike Irske osvojili loptu, potpuno je zatvorio sve prilaze svom golu, pa su se „orlovi“ mučili da pronađu procem u tom bedemu.

Dušan Tadić je, kao naš najkretivniji igrač, to najčešće i pokušavao, ali dok su on i saigrači „tražili rupu u odbrani“ – desio se šok. Polukontra u 18. minutu omogućila je Robinsonu da s levog krila idealno uposli Brauna, a ovaj u skoku nadmaši Mladenovića kod dalje stative i „žabicu“ pošalje u suprotan ugao gola Srbije.

Trajao je desetak minuta šok „orlova“, no Tadić je brzo povezao redove, a onda počeo da upošljava saigrače na izvrsne načine. Najbolje je to izveo u 40. minutu, kada je Filip Mladenović s levog krila započeo mat u tri poteza, a kapiten video utrčavanje 21-godišnjeg Vlahovića, koji se probio po levoj strani i „dijagonalom“, upućenom nisko, levom nogom, poravnao rezultat.

U vrlo uzbudljivom finišu prvog poluvremena naši reprezentativci su imali još tri šanse, no dva pokušaja Đuričića bila su za malo neprecizna, jednom mu je golman Trejver odbranio šut izbliza, a treća prilika bio je opasan centaršut iz kornera, usled kog je umalo stradala „jedinica“ gostiju, jer je čuvar mreže izbliza upoznao stativu – trčeći da spreči pogodak do kog, ipak, nije došlo.

A moglo je da dođe do njega na startu drugog dela igre, u koji je Srbija ušla sa ofanzivnijom postavom jer je Kostić zamenio Mladenovića. U glavnoj ulozi su, međutim, bili Đuričić, koji je idealno „odložio“ loptu, i Lukić, čiji je udarac sa 20 metara šutirao nebu pod oblake, iako nikog nije bilo da mu smeta.

Uzbuđenja su tada počela da se ređaju, jer su oba tima igrala nešto spuštenijih gardova nego u uvodnom delu meča. Vlahović je još jednom zatresao mrežu, ali iz ofsajda, što su arbitri na vreme uočili, a na drugoj strani terena, minut kasnije, u 51. – Irci su uzalud tražili penal, jer je Mitrović u skladu sa fudbalskim propisima intervenisao.

Na scenu je nedugo zatim stupio drugi Mitrović. Aleksandar. I nedugo nakon što je ušao u igru, šest minuta nakon što je u 63. odmenio Đuričića, izveo je istinsku magiju.

Naši su osvojili loptu na centru, Tadić odmah video kako mu se drugi napadač otvara po desnoj strani, rešio je da uposli Mitrovića, a ovaj sa oko 25 metara uputio savršen lob i matirao golmana – 2:1.

Na tome se nije zaustavio, jer je u 75. minutu iskoristio savšreno, kratko a lob ubacivanje Tadića s leve strane, da glavom postigne novi pogodak i tako donese dva razlike.

Iako se to činilo kao dovoljna zaliha za mirnu završnicu, veliki kiks Stefana Mitrovića prilikom vraćana lopte golmanu Dmitroviću omogućio je Longu da dođe do nje, te da brzo asistirao Kolinsu čiji šut sa 7-8 metara Pavlović požrtvovanim uklizavanjem nije uspeo da zaustavi.

To je, na sreću, bio njihov poslednji trzaj – pobeda i važna tri boda na Piksijevom selektorskom debiju pripali su Srbiji.

Be the first to comment on "MITROVIĆ POKRENUO ORLOVE: Srbija posle preokreta savladala Irsku nea Piksijevom debiju!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*