PRIČA KOJU SIGURNO NISTE ZNALI: Maradona je bio na korak od crveno-belog dresa, ali pare su učinile svoje!

Dijego Maradona

Smrt Dijega Maradone žestoko je potresla čitav sportski svet. Prerani odlazak legendarnog Argentinca rastužio je sve generacije ljubitelja fudbalske igre. Svi su saglasni u jednom, fudbal je ostao bez svog božanstva.

Zbog toga smo odlučili da vas obradujemo jednom pričom o njemu, za koju verovatno niste znali.

Maradona je do statusa fudbalskog božanstva stigao proslavivši se u dresovima Boke juniors, Barselone, Napolija i naravno argentinske reprezentacije. Ipak, njegov put mogao je da bude i te kako drugačiji.

On je karijeru započeo u Argentinos juniorsima, za koje je debitovao već sa 15 godina, a samo godinu kasnije odigrao je i prvi meč za nacionalni tim. Maradona je već tada širom Argentine bio poznat kao ogroman talenat i sa razlogom se od njega očekivala velika karijera.

Ipak, u Evropi u tim trenucima i dalje nisu bili toliko upoznati sa njegovom magijom. Jedan od prvih ljudi sa Starog kontinenta koji je prepoznao njegov vanzemaljski talenat bio je jedan Englez, Heri Heslem. On je u tom periodu vodio Šefild junajted, tada drugoligašku englesku ekipu.

Šefild je jedna izbegao ispadanje u treći rang takmičenja u sezoni 1977/78. Posle toga Heslem je otišao put Južne Amerike u potragu za pojačanjima. Engleski stručnjak, naravno, bio je veoma oduševljen Maradonom i onim što je video. Heslem je sa Dijegom i čelnicima Argentinos juniorsa dogovorio sve detalje, a iznos transfera trebalo je da iznosi ogromnih 200.000 funti u to vreme.

Ipak, nažalost navijača Šefilda to se nije dogodilo. Uprava kluba je Heslemov predlog odbacila skoro sa podsmehom. Pitali su se na Bramal Lejnu zašto bi tolike pare dali za jednog igrača koji ima samo 17 godina. Heslem nije uspeo da ih ubedi, pa je u grad čelika stigao jedan drugi Argentinac, Alehandro Sabelja.

On je tada bio već etabliran igrač, koji je odigrao preko 100 mečeva u dresu River Plejta, pa su u Šefildu mislili da su za 160.000 funti napravili sjajan posao. Ova odluka žestoko se obila o glavu čelnicima „oštrica“.

Šefild je ubrzo ispao u četvrti rang takmičenja, a Sabelja je odigrao dve veoma prosečne sezone u crveno-belom dresu. Na kraju je ispalo da su bez Maradone ostali samo zbog minornih 40.000 funti.

Maradonu ovo naravno nije sputalo. Ostao je još tri sezone u svom matičnom klubu posle čega je pojačao giganta, Boku juniors. Njegov dalji put je poznat, preko Barselone, Napolija, Sevilje i Njuels old bojsa da bi karijeru završio u Boki 1997. godine.

Šta bi bilo da je legendarni El Pibe prešao te 1978. godine u Šefild niko nikad neće saznati.

Be the first to comment on "PRIČA KOJU SIGURNO NISTE ZNALI: Maradona je bio na korak od crveno-belog dresa, ali pare su učinile svoje!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*