NIJE NAM MESTO MEĐU NAJBOLJIMA: Mitrović tragičar, Srbija bez Evropskog prvenstva!

Fudbaleri Srbije su ponovo razočarali i porazom od Škotske posle penala 5:4 (1:1) u Beogradu ostali bez (pre)dugo čekanog Evropskog prvenstva.

Srpski državni tim propustio je istorijsku šansu da se domogne kontinentalnog šampionata. Ni posle dve decenije nije uspeo da se plasira na Prvenstvo Evrope, dok će se Ostrvljani tamo naći prvi put od 1996. godine. 

Kako je ekipa Ljubiše Tumbakovića igrala većim delom meča po kišnom vremenu u Beogradu, teško je reći da je zaslužila bolji ishod. 

Posle izuzetno loše predstave i samo jedne izgledne prilike, Orlovi su do 90. minuta gubili sa 1:0 i sekundi su ih delili od novog neuspeha. Ipak, Luka Jović je pogotkom odveo meč u produžetke.

Delovalo je da bi to mogla da bude najava potpunog preokreta i trijumfa Srbije, ali se ispostavilo da je napadač madridskog Reala samo odložio neminovno.

Produžeci nisu doneli golove, pobednik se rešavao na jedanesterce, a tamo je jedini neprecizan bio Aleksandar Mitrović – najbolji strelac Srbije promašio je jedanesterac u petoj seriji i poneo epitet tragičara.

Srbija ponovo neće biti deo najboljih na kontinentu, a Škotsku narednog leta čekaju borbe protiv Engleske, Hrvatske i Češke u D grupi EURO.

Prvo poluvreme nije donelo ništa konkretno, ni na jednoj ni na drugoj strani.

Srbija je imala velikih problema u organizaciji napada. Teško je pronalazila rešenje na visok presing rivala i u uvodnih 15 minuta gotovo da nije ni prišla šesnaestercu Škota.

U nastavku su Orlovi uspeli koliko-toliko da povežu redove, što je rezultiralo jedinom prilikom u 22. minutu. Dušan Tadić je centrirao do Aleksandra Mitrovića u šesnaestercu, ovaj se zagradio i vratio povratnu na 20 metara do Saše Lukića, koji je iz prve šutirao pored stative.

Očekivalo se da Srbija posle te šanse zaigra još konkretnije i dodatno pritisne, ali se to nije dogodilo. Ponovo je usledila bezidejna igra, napadi su završavali već oko sredine terena, pa je do velikog odmora zabeležen još samo pokušaj Mitrovića glavom iz nezadivne pozicije.

Nisu ni Škoti pretili, mada je njihov glavni zadatak bila, pre svega, destrukcija igre Srbije i vrebanje šanse iz kontra-napada.

Jedan takav napad mogao je da bude opasan, ali je udarac Džona Mekgina završio direktno u Predraga Rajkovića.

Start drugog poluvremena doneo je još veće probleme u organizaciji napada Srbije. Sada su se na to nadovezale i individualne greške.

Posle jedne takve, koju je načinio Sergej Milinković-Savić, Škotska je mogla da povede, ali je udarac Endija Robertsona otišao preko gola.

Bila je to, ipak, samo najava onoga što je usledilo već u narednom napadu. Filip Kostić je pogrešio u pasu ispred šesnaesterca, lopta je u nastavku akcije došla do Rajana Kristija, koji je iz okreta sa 17 metara pogodio od stative.

Nije ekipa Ljubiše Tumbakovića uspela da se trgne ni posle primljenog gola. Predstava u prvom poluvremenu bila je loša, a u drugom je delovala još gore.

U prilog tome svedoči podatak da je prvi šut u nastavku upućen tek u 70. minutu. Učinio je to Sergej, koji je glavom pogodio spoljni deo mreže, na centaršut Lazovića.

Već u narednom napadu, Ostrvljani su mogli da reše sve dileme. Kristi je po levoj strani izbio sam pred Rajkovića, ali je šutirao stative.

Ubrzo je selektor Tumbaković dao sve karte u napad. Na teren je poslao Luku Jovića u nadi da će veći broj igrača u ofanzivnom delu doneti boljitak.

Sve do 90. minuta delovalo je da ni napadač madridskog Reala neće pomoći srpskom timu, ali je onda jednim potezom izrastao u spasioca.

Dušan Tadić je izveo korner sa leve strane, a Jović glavom zahvatio loptu, koja se odbila od trave i završila u rašljama za odlazak u produžetke.

U dodatnom periodu prvi su zapretili gosti preko O’Donela. Srbija je u nastavku uspostavila inicijativu i lako mogla do vođstva u 99. minutu. Nemanja Gudelj je raspalio sa 20 metara – lopta je okrznula stativu.

Kako je vreme odmicalo tako su igrači ostajali sve više bez snage, izglednih prilika nije bilo i pobednici su se rešavali u penal seriji, iz koje je Škotska otišla na EURO.

Redom su pogađali Grifits, Tadić, Mekgregor, Jović, Mektomini, Gudelj, Mekburni, Katai i Meklin. Odgovornost da izvede poslednji penal preuzeo je Aleksandar Mitrović. Šutnuo je poprilično loše, što je iskusni Mekgregor iskoristio da odbrani i odvede svoj tim na prvo EP posle 1996. godine.

Be the first to comment on "NIJE NAM MESTO MEĐU NAJBOLJIMA: Mitrović tragičar, Srbija bez Evropskog prvenstva!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*