BILA JE NAJBOLJA SKIJAŠICA SVETA: Evo kako Mateja Svet izgleda danas

Mateja Svet je bila ponos Jugoslavije i po mnogim ocena najtalentovanija skijašica planete.

Postavljala je rekorde u periodu dok je bila amaterka, a tim tempom je nastavila i kada je ušla u profesionalne vode. Sa 22 godine je odlučila da joj je dosta skijanja, i povukla se iz sportskog sveta.

Simpatična Ljubljančanka koju dobro pamte mnogi stanovnici nekadašnje SFRJ, rođena je 16. avgusta 1968, ali se skijanjem bavila veoma kratko i u sportsku penziju otišla sa samo 22 godine. Ipak, za tako kratak period osvojila je mnogo medalja i postala jedan od najuspešnijih skijaša na Svetskim kupovima. Bila je juniorski prvak sveta u veleslalomu u istoj godini kada je i na velikoj sceni debitovala na OI 1984. godine u Sarajevu. Na narednim Olimpijskim igrama u Kalgariju osvojila je srebrnu medalju i ostvarila jedan od najvećih uspeha na ovim prostorima. Ipak, od šest medalja na planetarnim takmičenjima najsjajniju (zlatnu) osvojila je 1989. godine u američkom Vejlu.

Velika sportistkinja danas se sa skijama uglavnom druži samo na svetskim sajmovima, jer na planinu odlazi tek dva puta godišnje, i to samo iz rektreativnih razloga. Diplomirani je psihoterapeut i leči ljude u privatnim ambulantama širom Slovenije, iako je zdravstvenu karijeru započela u Japanu. I pored toga što je osvojila praktično sve za tako kratak period u vrhunskom sportu, Mateja ima i neostvarene snove. Jedan od tih je i žal što nikada nije nastupala za nezavisnu Sloveniju, već samo za SFRJ.

Najviše se divi švajcarskim ski centrima, ali ističe da i Austrijanci dobro rade. Omiljeni aktuelni skijaš joj je Didije Kiš, za koga kaže da ima 35 godina, ali da i dalje skija kao mladić. Zbog toga što je u zimskim sportovima sistematski rad i postojanje infrastrukture na prvom mestu, uvek ističe i uspeh Srpkinje Jelene Lolović, koja je i bez ovih osnovnih uslova u samom vrhu svetskog skijanja.

Svetova je prilično povučena osoba, koje nema mnogo čak ni u slovenačkim medijima. Ipak, svima sa ponosom priča o ćerki Tari koja joj je centar sveta. Obožava da gleda fudbal, a omiljeni klub joj je Liverpul. Dobru liniju i atletski izgled održava redovnim upražnjavanjem joge.

Be the first to comment on "BILA JE NAJBOLJA SKIJAŠICA SVETA: Evo kako Mateja Svet izgleda danas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*