POKIDAO NAM ŽIVCE, ALI OTIŠAO U FINALE: Đoković ispustio 2:0, pa razbio Cicipasa!

Najbolji srpski teniser plasirao se u 28. Gran slem finale, pošto je u polufinalu Rolan Garosa savladao Grka Stefanosa Cicipasa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1, pa će u borbi za 18. trofej sa najvrednijih turnira u nedelju od 15 časova igrati sa Rafaelom Nadalom, koji je u tri seta porazio Argentinca Dijega Švarcmana 6:3, 6:3, 7:6.

Ovaj meč imao je dodatnu važnost, jer Novak pobedomn uspeo da osvoji dodatnih 480 poena na ATP listi, koji će ga učiniti prvim teniserom sveta do kraja 2020. godine! Sa tim poenima, završiće godinu kao prvi šesti put u karijeri i dodatno se približiti rekorderu Rodžeru Federeru, koji je na vrhu bio 312 sedmica. Novak ih u ovom trenutku ima 295.

Drugo, ako u nedelju od 15 časova u finalu savlada Rafaela Nadala Đoković bi postao i prvi teniser u istoriji koji je svaki Grand slem osvajao bar dva puta!

Novak je malo stegnuto počeo meč, morao je u prvom gemu, koji je trajao sedam minuta, čak četiri puta da spassava brejk loptu, ali potom kao da se zagrejao, opustio i u naredna dva gema, prvo je oduzeo servis Stefanosu, a zatim lako potvrdio stečenu prednost.

Efektan drop-šot Cicipasa, menja ritam i donosi mu poen u gemu na Novakov servis. Usledila je greška za 15:15, a onda i servis viner Beograđanina za 30:15. Forhend vinerom posle nešto kraćeg riterna Đoković stiže i do 40:15 da bi novim servis vinerom opet potvrdio brejk. Cicipas je potom i u sedmom gemu uspeo da dođe do prilike za brejk, ali ni nju nije iskoristio, tako da je pitanje pobednika u uvodnom delu igre, rešeno brejkom na startu meča.

Drugi set, je bio izjednačen, Cicipas je nagoveštavao da može da zapreti, ali je u petom gemu, vezao četiri uzastopne greške i tako poklonio Novaku prvi brejk u tom delu igre. Novak je do tada imao dve prilike, obe je iskoristio, dok Grk sa druge strane nijednom nije uspeo a do petog gema drugog seta imao je sedam šansi. Grk se potom rasapao, pa je Novak sa dva uzastopna gema došao na set od pobede i 56. meča sa Rafaelom Nadalom. U dosadašnjih 55 Srbin vodi 29:26.

Treći set je protekao u ujednačenoj igri. Brejk se čekao sve do devetog gema, kada Novak uzima servis Grku i dolazi u priliku da servisom završi posao. Imao je i meč loptu, ali Cicipas, baš tada prvi put u meču oduzima servis najboljem teniseru sveta i produžava meč, a zatim drugim uzastopnim brejkom osvaja set – 5:7.

Cicipas je na kraju trećeg i početkom četvrtog seta igrao najbolji tenis u polufinalu. Ne samo da je vezao pet gtrmova zastopno, nego je to uradio veoma sigurno, kažnjavajući i najmanju Đokovićevu grešku. Prvi brejk u četvrtom setu Grk je napravio bez izgubljenog poena. Brejk je vraćen u narednom gemu, a Novak je pokazao da borba tek počinje.

U petom gemu četvrtog seta Đoković je propustio tri brejk lopte, a zatim je Cicipas zatražio lekarsku pomoć. Imao je grčeve, što je negde i normalno, ako se zna da je poslednjih sedmica igrao mnogo mečeva. Mnogo prilika za brejk Novak nije realizovao u četvrtom setu, a uz TO imao je 14 neiznuđenih grešaka, čime je Cicipasu dao priliku da se potpuno vrati, što je Grk iskoristio.

Početak petog seta doneo je zaprasvo nastavak prethodnog. Sve do trećeg gema, Novak je propuštao brejk prilike, a onda je jedan drop-šot prešao preko mreže, a umorni Cicipas nije mogao do lopte! Novak je delovao mnogo svežije od rivala, što mu je pomoglo da potvrdi brejk, a odmah zatim i duplira prednost, čime je i označio početak kraja maratona u Parizu.

Be the first to comment on "POKIDAO NAM ŽIVCE, ALI OTIŠAO U FINALE: Đoković ispustio 2:0, pa razbio Cicipasa!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*