NADAL LAKO DO POBEDE: Kralj šljake se plasirao u svoje 13. finale Rolan Garosa

Rafael Nadal se plasirao u finale Rolan Garosa pobedom nad Dijegom Švarcmanom sa 3-0 u setovima.

Nadal je do pobede došao posle tri sata i 12 minuta tenisa – 6:3, 6:3, 7:6(0).

„Kralj šljake“ se plasirao u svoje 13. finale Rolan Garosa gde će se boriti za 13. titulu, ukupno 20. na grend slemovima u karijeri.

Švarcman nije odigrao ni izbliza onoliko dobro koliko je pre dve nedelje u Rimu, kada je pobedio Španca, pa je neočekivano ostao bez osvojenog seta.

Nadal je takođe u finale prošao bez izgubljenog seta u ovom, kao i u prethodnih pet mečeva, a u borbi za trofej igraće ili sa Novakom Đokovićem ili sa Stefanosom Cicipasom.

Ovo je bila 99. pobeda Rafe u Bulonjskoj šumi, te je ostao na učinku od samo dva izgubljena meča posle 101. odigranog susreta. Takođe, ovo je bio šesti put da je ušao u finale bez prethodno izgubljenog seta.

Već u prvom gemu meča najavljen je maratonski spektakl, pošto je taj deo igre potrajao čak 14 minuta, a Rafa je morao da spasava dve brejk lopte.

Momentalno je usledio odgovor Nadala brejkom, ali i ribrejk Švarcmana.

Argentinac je međutim u prvom setu odigrao najbolje samo u prvom gemu, pa je Rafa napravio novi brejk i nedgo zatim ga potvrdio.

Do kraja seta je Švarcman jednom pripretio, ali je tada Nadalov servis, koji mu tokom meča nije bio preterano veliki adut, proradio za 6:3 posle čak 65 minuta.

Nadal je ponovo prvi napravio brejk i u drugom setu, pa ga posle manje drame potvrdio u narednom gemu.

Tada je sudija Oreli Tortu oštetila Švarcmana jer je pogrešno procenila trag, prema mišljenju „hok-aja“ za gledaoce.

Imao je Dijego priliku da posle najlepšeg poena u meču dođe do ribrejka, pošto je došao do 0:30, ali je Nadal vezao četiri poena, spasao se, a onda nastavio da „melje“.

Došao je do 0:40, ali se desio novi preokret. Švarcman je osvojio pet uzastopnih poena, što svojom zaslugom što neočekivanim greškama Nadala, i „preživeo“.

To mu, ipak, nije mnogo pomoglo, pošto je rutinski izgubio naredni ritern gem, a onda još jedanput svoj servis za novih 6:3 za Rafu.

Dijego je na početku trećeg seta izgledao dosta iscrpljeno i Nadal je sa dosta više energije ušao u taj deo igre, a prednost toga se videla odmah na početku.

Odigrao je par dubljih riterna i nešto bržih forhenda, pa napravio brejk i poveo, ali onda samo gem kasnije odigrao očajno i ispustio prednost.

Međutim, omalenih Argentinac nije uspeo da odgovori i pretrpeo je brejk, ali se „festival“ nastavio nedugo zatim – brejkom posle još jednog „maratona“ za 4:4.

„Bik sa Maljorke“ je prišao na dva poena od pobede pri vođstvu od 5:4, ali je u tom trenutku naglo pao i Švarcman je i to iskoristio. Imao je i „zlatnu priliku“ kada je na 5:5 imao dve vezane brejk lopte.

Ipak, usledio je novi povratak „kralja šljake“ koji je odigrao nekoliko fenomenalnih forhenda, a onda u taj-brejku bio surov.

Švarcmanu su „glave“ došle neiskorišćene prilike, pa je Rafa bez izgubljenog poena osvojio nezvanični 13. gem seta za plasman u finale.

Statistika kaže da je Nadal imao 38 vinera i 34 neiznuđene greške, a Švarcman 24 vinera i 48 neiznuđenih.

Finale je na programu u nedelju.

Be the first to comment on "NADAL LAKO DO POBEDE: Kralj šljake se plasirao u svoje 13. finale Rolan Garosa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*