CRNO-BELIMA NEĆE BITI LAKO U BELGIJI: Šarlroa – prekaljena odbrana i veliki kontinuitet!

Ukoliko fudbaleri Partizana opravdaju ulogu favorita protiv moldavskog Sfintula u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope čeka ga daleko teži posao protiv Šarlroa, inače lidera belgijskog šampionata, na gostujućem terenu.

Belgijanci prema podacima Transfermarketa imaju vrednost od 31.50 miliona evra, dok je vrednost crno-belih procenjena na 39.15 miliona evra.

Šarlroa evropske kvalifikacije kreće upravo od trećeg kola. Belgijski crno-beli sjajno su startovali u domaćem prvenstvu pošto posle prva četiri kola imaju maksimalnih 12 bodova.

Sve je krenulo velikom pobedom na gostovanju Klub Briž sa 1:0, a zatim su redom padali Ostende, Leuven i Anverpen.

Šarloa od 2019. godine sa klupe predvodi Francuz Karim Belosin. U sva četiri ovosezonska meča njegov tim je igrao u formaciji 4-2-3-1. Belosin je veliki motivator i presing od samog starta meča, a najviše se troše njegovi napadači koji su u konstantnom pokretu.

Šarlroa ima ogromni kontinuitet u odbrani pošto golman i dva štopera se već godinama nalaze u klubu.

Na golu Zebri već godinama sigurno mesto ima francuski čuvar mreže Nikola Peneto. On se klubu nalazi već dugih šest godina i krasi ga velika sigurnost, ali i još veće iskustvo pošto će narednog februara napuniti 40 godina.

Štoperski tandem čine kapiten Dorijan Desolej i francuski internacionalac Stiven Viljems. Oba fudbalera već dugi niz godina nastupaju za Šarloa, a Desolej ima tu čast da nosi i kapitensku traku. Ono što je važno za Partizan jeste da njih dvojica nisu previše visoki, Viljems ima 184 centimetara, dok je njegov partner četiri centimetara viši.

Baš kao štoperski i bekovski par je odigrao sva četiri meča ove sezone. U pitanju su Belgijanci Busi i Kajembe. Busi ima sveg 20 godina i velika je nada belgijskog fudbala, i već je sakupio nekoliko nastupa za madu reprezentaciju Belgije. Kajembe je početkom godine stigao iz Nanta, tokom karijere uglavno je igrao po krilu, ali u Belosinovom timu izuzetno dobro odrađuje bekovski posao.

Belosin voli da igra sa dva zadnja vezna, a kao i u odbrani, ni na ovim pozicijama nije menjao u prva četiri kola belgijskog šampionata. Prvi deo ovog tandema čini dobro poznato lice Partizanu i njegovim navijačima.

U pitanju je prekaljeni Giljom Žile koji je protiv crno-belih igrao u dresu Anderlehta u čuvenom dvomeču posle kojeg je Partizan prošao u Ligu šampiona, a naravno na klupi beogradskog velikana tada je sedeo Aleksandar Stanojević. Žile pleni sigurnošću i ogromnim iskustvom i jedan je od najboljih igrača ekipe Šarlroa. Njegov partner je reprezentativac Madagaskara i najvredniji fudbaler Zebri, Marko Ilamaharitra.

Japanac Morioka je jedan od najvažnijih fudbalera belgijskog tima. On igra na poziciji plejmejkera i od njega veoma zavisi igra Belosinovog tima. Japanac je stigao iz redova Anderlehta, a u prvom kolu rešio je utakmicu sa favorizovanim Brižom.

Napad predvodi Iranac Kaveh Rezai, „desetka“ iz Briža (na pozajmici) koji je dao dva gola na tri utakmice ove sezone. Levo krilo je Jamajkanac Šamar Nikolson koji je takođe postigao dva gola na startu šampionata. On je u Šarlroa stigao prošlog leta iz Domžala za 1.500.000 evra.

Tu je još jedan Iranac Golizadeh, a veliku minutažu ima i vihorni Mamadu Fol.

Za kraj nešto i o istoriji Belgijanaca. Šarlroa je osnovan daleke 1904. godine, a zanimljivo je da za taj period Zebre nisu osvojile nijedan veliki trofej. Dva finala kupa i jedno vicešampionsko mesto su sve što su uspeli da dostignu tokom postojanja, tako da im je belgijsko prvenstvo ipak prioritet ove sezone i da Liga Evrope dolazi tek kasnije.

I još jedna zanimljivost, novi napadač Napolija Viktor Osimeh je svoj proboj na evropskoj sceni upravo imao u dresu Šarlroa. Klub već godinama vodi veoma dobru transfer politiku, igrači se retko prodaju, a kada se i dogodi transfer crno-beli, uglavnom, naprave veoma dobar posao.

Dakle, Šarlroa je daleko od nepobedivog tima, ali će Partizan morati da bude na dosta višem nivou nego na početku sezone ukoliko želi da prođe u poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Prednost crno-belih svakako može da bude ogromna brzina Asana, Sadika, ali i Lazara Markovića, od koga se očekuje da procveta dolaskom Stanojevića.

Be the first to comment on "CRNO-BELIMA NEĆE BITI LAKO U BELGIJI: Šarlroa – prekaljena odbrana i veliki kontinuitet!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*