SVE NA JEDNOM MESTU: Evo šta je potrebno Partizanu da bi bio nosilac do kraja kvalifikacija

partizan-perisa-pešukić

Kao što je poznato, primeniće se novi sistem evropskih kvalifikacija, sa po jednom utakmicom u svakoj rundi.

Najverovatnije neće biti navijača, pa bi svaki meč bio kao na neutralnom terenu, ali je važno u kojoj grupi na žrebu će biti.

Pred novi pohod na Ligu Evrope Partizan zna da će biti siguran nosilac u prvoj, drugoj i trećoj rundi, ali je četvrta i dalje diskutabilna.

Klub iz Humske je trenutno tri mesta „iznad crte“, odnosno nalazi se na 11. poziciji od ukupno 13 nosilaca, odnosno, ukupno 26 učesnika ovog projektovanog žreba za plej-of.

Prati se situacija u šest evropskih liga, koje bi mogle da utiču na krajnji ishod i izgled žreba.

To su: Danska, Rusija, Turska, Engleska, Italija i Švajcarska.

U Danskoj je crno-belima važno da Arhus bude ispred Kopenhagena i zauzme drugu poziciju.

Razlog je taj je Kopenhagen ima bolji koeficijent od Beograđana, a Arhus lošiji, pa je srpskom klubu u interesu da u kvalifikacije za Ligu Evrope uđe slabije rangirani tim.

Trenutno je situacija dobra. Arhus ima bod više, a do kraja je ostalo još dva kola.

U Turskoj „vri“ u borbi za Evropu kolo pre kraja šampionata. Opet je bitno da slabije rangirani timovi uđu u žreb sa Partizanom.

Jače koeficijente od Partizana imaju Bešiktaš i Galatasaraj, a slabije imaju Trabzon, Sivas i Alanja.

Tu dodatnu komplikaciju pravi i finale Kupa koje igraju Trabzon i Alanja, a ono će se igrati tek 26. jula, po završetku prvenstva.

Takođe, tek se očekuje odluka CAS (Sud za sportsku arbitražu u Lozani), o eventualnom izbacivanju Trabzona iz UEFA takmičenja zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Saslušanje u Lozani povodom ovog predmeta je obavljeno 16.07. i valja očekivati veoma brzo konačnu odluku.

Sledeća je Rusija. Tamo „parnom valjku“ odgovara da u finalu Kupa Zenit opravda očekivanja i osvoji Kup protiv drugoligaša Himkija.

U tom slučaju bi četvrti tim iz prvenstva išao direktno u grupnu fazu LE, a u kvalifikacije peti i šesti.

Tu bi onda bilo dobro da ostane postojeće stanje kolo pre kraja i da se Partizanu pridruže u žrebu Rostov i Dinamo iz Moskve.

U Engleskoj se još uvek ne zna ko će ići u Ligu Evrope, jedno i po kolo pre kraja.

Jače koeficijente od Patizana imaju Čelsi, Mančester Junajted, Totenhem i Arsenal, dok slabije imaju Lester, Vulvsi, Šefild i Barnli.

Po istom principu, crno-beli žele slabije rangirane timove.

Ali, i ovde će finale FA kupa između Arsenala i Čelsija (1. avgust) imati uticaja na krajnji izgled evropskih učesnika iz Premijer lige.

U Italiji je situacija nešto jasnija.

Bolje rangirani od srpskog kluba bili bi Roma i Napoli (ali je on nebitan, jer kao osvajač Kupa ide direktno u grupnu fazu LE), a slabije koeficijente imaju Milan i Sasuolo.

U kvalifikacije za LE će ići šesti i sedmi tim Serije A, ukoliko Napoli bude plasiran na 5. ili 6. mestu.

Navijači Partizana, dakle, biće uz Romu, a protiv Milana. Čini se da je Sasuolo predaleko od Evrope.

I na kraju Švajcarska. Partizanu trenutno stanje na tabeli apsolutno odgovara, jer je Jang Bojs prvi sa 64, a Sent Galen drugi sa 62 boda.

Kao što je poznato, crno-beli navijaju da „mladi momci“ budu šampioni.

To, recimo, nikako ne bi odgovaralo Crvenoj zvezdi u njenim proračunima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Sent Galen ima i teži raspored četiri kola pre kraja, jer će gostovati Bazelu, a u poslednjem kolu ići na noge upravo Jang Bojsu.

Ukoliko Partizan posle svih epiloga u ovim ligama i dalje bude „ispod crte“, to još uvek ne bi značilo da će tamo i ostati.

Postoje realne šanse da timovi iznad njega kiksnu u prvom i drugom kolu i da crno-beli uskoče na njihovo mesto kao povlašćeni.

Važno je napomenuti da to ne bi bilo slučaj ukoliko neki favorit ispadne u trećem kolu kvalifikacija, jer se žreb za plej-of obavlja pre odigravanja treće runde.

U tom slučaju partizanovci bi navijali da ispadnu APOEL, Bazel, Kopenhagen, Volfsburg, Galatasaraj, BATE i Malme.

Be the first to comment on "SVE NA JEDNOM MESTU: Evo šta je potrebno Partizanu da bi bio nosilac do kraja kvalifikacija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*