ČUDNA ANKETA: Kome smeta grb?

partizan-perisa-pešukić

S vremena na vreme u javnosti se pokrene pitanje Partizanovog grba.

Prvi grb koji je Partizan nosio je imao samo skraćenicu JA – Jugoslovenska armija na petokraki oivičenom žutom bojom u plavom krugu, što su bile tadašnje boje dresova.

Međutim, ubrzo grb dobija oblik sličan današnjem rešenju, ali na kojem su dominirale bela, plava i žuta boja uz tradicionalnu petokraku i buktinju na vhu, te zeleni venac.

Aktuelni crno-beli grb je prvobitno predstavljen 1958, a modernizovan je po raspadu Jugoslavije 1992. godine kada je umesto „Jugoslovensko sportsko društvo“ ubačeno „Fudbalski klub“.

Dizajnirao ga je akademski slikar Branko Šotra. Nakon osvajanja 20. titule šampiona države 2008. godine, iunad grba su dodate dve zvezdice kao simbol 20 titula.

Međutim, poslednjih godine, naročito otkako se Srbija potpuno osamostalila, često se javljaju predlozi za promenom grba.

U poslednje vreme to najčešće čini novinar Željko Pantić koji uređuje emisiju posvećenu upravo FK Partizan.

„Ako je Juventus uveo novi grb, ako je Real Madrid sedam puta promenio grb… Mi sebe cenimo da smo veći od Mančester junajteda, Reala, Juventusa, da je taj naš brend i šest nekih buktinja neke propale države, baš ono što čini identitet Partizana… Pa kažu, nećemo istorijsku reviziju, pa nećemo ovo i ono. Koja, bre, istorijska revizija, čoveče? Ušao si 20 godina u 21. vek, ostao si sa simbolima sa polovine prošlog veka. […] Ceo narod otišao vrednosno u nekom drugom pravcu, mi jedini glumimo neki bastion marksizma, lenjinizma i komunizma u ovoj zemlji“, rekao je Pantić.

Naravno, ne slažu se svi sa njegovim stavom, posebno navijači Partizana rođeni pre raspada Jugoslavije koji ističu da se tradicija kluba ne sme menjati.

„Ime „Partizan“ nije neutralno, svako ko poznaje istoriju kluba zna da su ga osnovali jugoslovenski partizani, a ne srednjevekovni najamnici ili autori Ratova zvezda. Pa ako neko dira grb, dira i u osnivanje kluba, sutra će se neko naći kome će smetati i ime kluba iz istih razloga kao i grb. Taj grb Partizana je odavno nadrastao ideološko značenje. Evropski fudbal nije NBA franšiza! Primer Juventusa – to je bukvalno gubljenje identiteta. Kome smeta grb, neka osniva sebi neki poseban, neka se posveti drugom klubu“, reagovao je na tviteru jedan navijač Partizana poznat po arhiviranju utakmica i detalja iz Partizanove.

Na društvenim mrežama se povela rasprava za i protiv promene grba, a reagovao je i potpredsednik kluba Vladimir Vuletić.

„Revizionizmu istorije nema i neće biti mesta u FKP“, kratko je napisao na Tviteru.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete uciniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Be the first to comment on "ČUDNA ANKETA: Kome smeta grb?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*