PANČEV: 29 godina ponosa

Sa 18 godina i osam meseci u matičnom Vardaru 1984. godine bio je prvi strelac Jugoslavije
Navršava se 29 godina od velikog uspeha Crvene zvezde, kad je u Bariju, na stadionu „Sveti Nikola”, bila bolja od Olimpika iz Marseja i postala prvak Evrope. Velike zasluge za uspeh pripadaju i jednom od najvećih tobdžija u istoriji jugoslavenskog fudbala – Darku Pančevu.

Čitava generacija najuspešnijeg srpskog i jugoslovenskog fudbalskog kolektiva je te majske noći u Bariju zlatnom stazom krenula ka istoriji fudbala, da se sjaji za sva vremena. Pančev je nadmudrio Olmetu, a onda visoko podigao ruke. Za nezaborav!

  • Sada svi shvatamo koliko je teško bilo ostvariti uspeh. Pa, to je bio podvig za sva vremena! Nadam se da će sa ovih prostora neka ekipa to da ponovi, ali, da se ne lažemo, u narednih pola veka niko to neće uspeti. Neka to bude i moja Crvena zvezda, ali ne vidim kako može biti prvak Evrope u narednih 50 godina. Mi smo imali izvanredan tim, zasluženo postali prvaci Evrope, nismo imali nijedan poraz. Sve smo odigrali dobro, osim u finalu. Ono je donelo naš oprez i strpljenje, zato smo uspeli – započeo je priču Darko Pančev.

Sa 18 godina i osam meseci u matičnom Vardaru 1984. godine bio je prvi strelac Jugoslavije, najmlađi u istoriji. Onda je uspeh ponovio i 1990, pa 1991. i sezonu kasnije. Što jača konkurencija, Pančev bio je sve efikasniji.

  • Ponosan sam da sam bio „kralj strelaca” tako mlad. Punih 36 godina čuvam taj rekord u svetu, ne samo kod nas. Pre mene držao ga je poznati mađarski golgeter Albert, a moj rekord niko nije ugrozio. Bio sam izuzetno efikasan u Vardaru tih pet godina. Htela me je velika četvorka, ali Zvezda je imala prednost, otac, brat i ja smo veliki navijači crveno-belih.

Sa Vardarom je osvojio titulu 1987. sa Zvezdom tri puta pevao šampionsku pesmu, jednom je slavio u Kupu Jugoslavije. Bio je sa crveno-belima evropski i svetski klupski prvak, a onda je sa Interom osvojio prezahtevni UEFA kupa, a sa Sionom se dočepao duple krune u Švajcarskoj. Dobitnik je zlatne kopačke Evrope kao najbolji strelac u svim evropskim nacionalnim prvenstvima u sezoni 1990/91. sa 34 pogotka. Ipak, postoje i oni koji smatraju da je trebalo da ostvari više.

  • Počeo sam mlad u ulozi seniora. Nije lako celu deceniju držati visok ritam, a ja sam uspeo. Imao sam u Interu malo sukoba sa trenerom, pa se forsirao Skilaći. Oni su mene tražili, a ja njih nisam. Na kraju, ispalo je kako je ispalo sa Interom. Uspeo sam u životu i prezadovoljan sam. Po odlasku iz Jugoslavije morao sam više. Imao sam loš izbor, sebe krivim, ali nisam razočaran. Ja sam srećan čovek – zaključio je Pančev.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete uciniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Be the first to comment on "PANČEV: 29 godina ponosa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*