NA DANAŠNJI DAN PRE 50 GODINA: Početak dominacije

Na današšnji dan pre tačno 50 godina, 24. maja 1970. završšeno je Svetsko prvenstvo u Ljubljani, koje će zauvek ostati upamćeno po istorijskom uspehu tadaššnje reprezentacije Jugoslavije – prvoj svetskoj zlatnoj medalji u istoriji i početku dominacije jugoslovenske koššarke.

Na čelu sa selektorom Rankom ŽŽeravicom, svetski ššampioni postali su Kreššimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.

Godinu dana ranije, ovaj moćni tim ostao je bez lidera Radivoja Koraća, koji je tragično nastradao u saobraćanoj nesreći.

U odlučujućem meču u ljubljanskoj dvorani “Tivoli”, Jugoslavija je dan ranije, 23. maja 1970. pobedila reprezentaciju SAD (70:63) i postala prvak sveta i pre poslednjeg kola turnira, jer je tada sistem takmičenja bio drugačiji i nije bilo finala.

Dan kasnije nakon posednje utakmice na turniru, ekipa koju je predvodio kapiten Ivo Daneu primila je zlatne medalje i veliki pehar namenjen svetskim ššampionima.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete uciniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Be the first to comment on "NA DANAŠNJI DAN PRE 50 GODINA: Početak dominacije"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*