TENISKO RIVALSTVO: Kako objasniti unucima

Rivalstvo između Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera jedno je od najvećih u istoriji tenisa.

Pitanje je kada će i da li ikada više, ljubitelji belog sport biti u prilici da prate ovakav trio velemajstora, koji je bez premca deceniju i više.

Njih trojica često su se sretala u završnicama Grend slem turnira, Đoković i protiv Nadala (29 pobeda, 26 poraza) i protiv Federera (27 pobeda, 23 poraza) ima pozitivan međusobni skor, a posebno su interesantni njegovi preokreti na velikim turnirima.

Za prošlogodišnji duel Srbina i Švajcarca u finalu Vimblodona, kažu da je jedan od najboljih ikada. Novak je do pete titule stigao nakon preokreta i spašene dve meč lopte u odlučujućem setu, te sa 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12) odbranio je trofej.

Osam godina ranije, prvi reket sveta je takođe uspeo da se digne iz pepela protiv Federera, tada na US Openu, a taj meč proglašen je 2011. godine za najveći preokret u izbogu ATP Tura. Đoković je protiv 38-godišnjeg Švajcarca imao dva seta zaostatka, ali je na kraju trijumfovao sa 6:7(7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5, a potom i osvojio poslednji Grend slem turnir sezone.

Takođe, i protiv drugog veliko rivala, Rafaela Nadala, Đoković je imao slične preokreta. Novak je 2012. godine u finalu Australijan Opena slavio posle velike borbe sa 3:2 (5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5–7), 7-5). Meč koji je trajao skoro šest sati najduži je u istoriji sporta, a Novak Đoković uspeo je da posle prednosti Nadala od 4:2 u petom setu, preokrene i trijumfuje.

Još jednu bitku za pamćenje njih dvojica su imala u polufinalu Vimbldona 2018. godine, gde je u petom setu viđena prava drama. Đoković je u uspeo u finišu da spasi pet brejk lopti, dok je Nadal to uspeo da učini dva puta. Na kraju, Novak je iskoristio jednu od dve brejk lopte i s 3:2 (6:4, 3:6, 7:6 (11-9), 3:6, 10:8) se plasirao u veliko finale.

Pomenuta trojica uveliko gaze četvrtu deceniju života, a podatak da od prva četiri mesta ATP liste, drže tri, govori da ćemo i u narednim godinama da ih gledamo u punom sjaju na velikoj sceni.

„Mislim da je njihova motivacija ono što ih održava na vrhu ovog sporta. Oni su, takođe teniski geniji. To je sve povezano sa time što se pojavila figura fizioterapeuta, a bitna je i važnost dobre ishrane“, rekao je Ferer za „ESPN“.

Trenutno direktor turnira u Barseloni govorio je i o tome koliko je teško „klincima“ da se probiju među najboljih 100.

„Ako obratite pažnju, videfćete da mladi igrači sporije ulaze u Top 100. Teško je videti igrača od 18 ili 19 godina kako osvaja ATP turnir kao što sam to ja uradio. Takođe, Novak, Rodžer i Rafa znaju tačno kako da planiraju turnire na kojima će igrati“.

Be the first to comment on "TENISKO RIVALSTVO: Kako objasniti unucima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*