LORENCO: Motor je važan a ponekad i glava

Petostruki svetski šampion Horhe Lorenco poručio je legendarnom Đakomu Agostiniju da nije njegovo da procenjuje sposobnosti vozača koji su vozili mnogo posle njega.

Verbalni rat između Agostinija i Lorenca traje već neko vreme, a novi obrt dobio je u petak kada se Španac dugačkom porukom oglasio na društvenoj mreži Instagram. A sve je započeto kada je Agostini, osvajač 15 titula svetskog šampiona, rekao da veruje da su loši rezultati koje je Lorenco imao u Dukatiju i Honde do njegove glave.

„Motor je važan, ali je ponekad glava ta koja pravi razliku“, istakao je Agostini.

Lorencu nije bilo potrebno mnogo vremena da se oglasi, a tom prilikom je rekao:

„Da li dugujem novac tom čoveku ili šta? Kaže da nisam uspeo na Dukatiju… Hajde, molim te! Koliko je lako pričati kada niste seli na motor 50 godina“.

I tu nije bio kraj, pošto je Agostini Špancu poručio da istina boli i da ima prava da ga kritikuje, isto kao što ga je prethodno hvalio zbog njegovih uspeha. Lorenco je na to odgovorio dugačkom porukom u kojom je objasnio kakve su razlike između današnjeg Moto GP šampionata i ere u kojoj se Agostini takmičio. Petostruki svetski šampion je naglasio da je u današnje vreme zbog same konkurencije teško uspeti u poređenju sa šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka.

„Nadam se da se da jednog dana nove generacije neće ponašati kao fosili na pomen mojih pobeda i porediti budućnost sa mojom prošlošću i govoriti: ’U moje vreme…’. Smatram da bi gospodin Đakomo Agostini trebalo da razume da svaka era motociklizma ima svoju istoriju, svaki šampion ima važnost u kontekstu tog perioda, kako u pogledu rivala, tako i tehnologije. Na primer, iako ste se šezdesetih takmičili na stazama na kojima je bezbednost bila izuzetno loša, mnogo puta je razlika između najbržeg i najsporijeg motora bila oko 10 sekundi. Neki vozači su uživali tu prednost da su mogli da priušte da voze i pobeđuju u više kategorija tokom jedne sezone.

Iako je tehnologija napredovala, bila je svetlosnim godinama udaljena od današnje. U poslednjim decenijama, i staze i tehnologija su napredovali neverovatno. Na jedinstveni način, napravljen je odličan balans između svih motora. I fabrike traže male prednosti zahvaljujući kojima pobeđuju svoje rivale, a do mnogih pobeda dolaze uz prednost od samo nekoliko hiljaditinki….

Kada posle 45 minuta trkanja, sekunda razdvaja prvog od petog, to znači da je svaki mali detalj potreban da bi se dobila određena prednost i da biste mogli da pobede. U tom kontekstu, detalji kao što su aerodinamički vrhunac, podešavanje mapiranja ili sitne promene na rezervoaru za gorivo postaju odlučujući kao svrha za to. Suprotno tome, kada se razlike mere desetinama sekundi, minutima ili krivinama, mali detalji postaju nebitni. I, da, takođe možete da budete zadovoljni nesavršenom ergonomijom. I to, dragi Đakomo, jeste nepobitna istina.

Zato kada neko (ko zna okolnosti i činjenice) kaže da nisam postigao rezultate u Dukatiju, ne mogu da ne budem zapanjen. Uz poštovanje, mislim da je to pribegavanje pričama ’u moje vreme…’ ili samo oslanjanje na rezultate da bi se procenila sposobnost jednog šampiona moderne ere banalno neprikladno za legendu kakva ste vi“, istakao je Lorenco.

Lorenco je na kraju prošle godine odlučio da se povuče iz Moto GP šampionata posle jedine sezone koju je proveo u Hondi, a koje su obeležili loši rezultati i povrede. Prethodno je dve sezone proveo u Dukatiju, na kojem je počeo da pobeđuje kada je tim već odlučio da ga ne zadrži. Svoje najveće uspehe Španac je ostvario kao vozač Jamahe, u kojoj je proveo devet godina i u tom periodu osvojio tri titule u kraljevskoj klasi, a prethodno je dva puta bio šampion u klasi do 250 kubika. Od početka ove godine je ponovo u Jamahi, ali kao test vozač.

S druge strane, Agostini je tokom karijere osvojio 15 titula i ostvario 122 pobede, po čemu je rekorder Svetskog šampionata u motociklizmu. Međutim, kao što je Lorenco pomenuo, u njegovo vreme je vozačima bilo dozvoljeno da se takmiče u više kategorija, pa je tako Italijan pet godina bio šampion u klasama do 300 i 500 kubika.

Izvor SK

Be the first to comment on "LORENCO: Motor je važan a ponekad i glava"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*