DAN KADA JE SVET GLEDAO ZVEZDU NA TRONU: Pre 28 godina crveno-beli su srušili Kolo Kolo i osvojili titulu svetskog prvaka

Crvena zvezda je pre tačno 28 godina postala šampion sveta. Bio je 8. decembar 1991. godine kada su crveno-beli savladali Kolo Kolo sa 3:0 i popeli se na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni kup.

Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, stekli su mogućnost da se za planetarnu krunu bore protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores – pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju savladali su Kolo Kolo sa 3:0.

Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu – Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki,Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobedom u Tokiju napravili su najveći uspeh neke od istočnoevropski klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji crveno-belog kluba.

izVOR: kURIR SPORT

Be the first to comment on "DAN KADA JE SVET GLEDAO ZVEZDU NA TRONU: Pre 28 godina crveno-beli su srušili Kolo Kolo i osvojili titulu svetskog prvaka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*