CAPUT MUNDI: Crni petak sa Lautarom i Zaniolom

Večerašnji meč nije samo sudar dva tima već i dva glavna grada Italije

Zahvaljujući nersrećno izabranom naslovu Korijere delo Sporta i njegovoj ilustraciji (Lukaku Smoling između kovanice “Black Friday), meč Inter – Roma je dobio međunarodnou rezonancu kakvu sigurno ne bi imao. “Black Friday” sa fotografijom Lautara Martineza i Nikole Zaniola, na primer, ne bi nikome zasmetala, a odražavala bi ono što su kolege iz Korijerea želeli da kažu: utakmica Roma – Inter je velika prilika za dva tima da po “dobroj ceni” nastave da realizuju sezonske ciljeve. Takođe, imajući u vidu cenu koju su dva kluba platila za Martineza Zaniola bi takođe bila u duhu “Crnog petka” s obzirom na to koliko danas vrede.

Večerašnji meč nije samo sudar dva tima već i dva glavna grada Italije: administrativnog (Rima) i finansijskog (Milana). Uloge između Rima i Milana su se zamenile, baš kao između Rome i Intera u poslednje tri godine. Rim jeste Večni grad, ali je Milano svakom godinom sve više, de fakto, glavni grad Italije. Višedecenijsko loše upravljanje gradom Rimom i serija sposobnih gradonačelnika Milana, bez obzira na njihovo političko opredeljenje, od Gabrijelea Albertinija (desni centar)  do aktuelnog Đuzepea Sale (levi centar) doprineli su da gotovo sve najveće multinacionalne kompanije i biseri italijanske privrede, uključujući čak i Skaj Italiju, premeste svoje centrale u Milano. Jednostavno, kvalitet života, efikasnost administracije, funkcionisanje grada, od javnog prevoza do čistoće grada, su daleko, daleko bolji u Milanu nego u Rimu. Čak i kada je reč o prosečnim platama Rim zaostaje za Milanom: u glavnom gradu je srednja plata 2.000 evra dok je u finansijskoj prestonici 2.500 evra.

Fudbal je do prošle godine bio u kontratendenciji pošto je Roma, do ove godine, bila regularni učesnik Lige šampiona koju su milanski klubovi mogli da gledaju samo na televiziji. Do inverzije je došlo u zadnje tri sezone. Pre tri i po godine Roma je završila šampionat sa čak 25 bodova prednosti u odnosu na Inter. Godinu dana kasnije višak bodova Đalorosih u odnosu na Nerazura je iznosio samo pet bodova. U prethodnoj sezoni je realizovano preticanje i Inter je završio fudbalsku 2018/2019 sa tri boda više od Rome.

U tekućem prvenstvu Inter je već akumulirao prednost od devet bodova i mogao bi, ako pobedi da pobegne na 12, što u projekciji znači da bi u maju mogli da imamo kompletno obrnutu situaciju u odnosu na 2017. godinu, odnosno da Konteov Inter ostavi iza sebe Fonsekinu Romu na razdaljini od 25 bodova.

Nerazuri ulaze oslabljeni u meč sa Romom i sa mislima na Barselonu koju moraju da pobede kako bi bili sigurno u osmini finala Lige šampiona. Upravo zbog toga se veruje da bi Antonio Konte mogao da promeša karte i napravi nekoliko iznenađenja u sastavu za večerašnji okršaj.

Inter ima trojicu igrača vezne linije van stroja: SensiBarela Galjardini. Uz to, Asamoa se tek oporavio od povrede i nema svih 90 minuta u nogama. Borha Valero je bio solidan protiv Borusije Dortmund i Torina, ali je pokazao, odnosno potvrdio, svoje boljke. Ni kada je bio mlađi Španac se nije odlikovao po brzini. Ta karakteristika je protokom godina postala sve više mana tako da će Konte biti pred velikim rebusom: da li da baci u vatru Borhu Valera od prvog minuta – znajući da mora da ga zameni jer ne može da izdrži ceo meč u visokom ritmu –  i na kojoj poziciji da igra, odnosno da li da pomeri Brozovića iz uloge metronoma. Sve solucije imaju svoje dobre i loše strane i kormilar Intera neće imati lak izbor.

Osim srednjeg reda, vrlo je moguće da vidimo i zadnju liniju u izmenjenom sastavu. Godin jeste starter u timu Nerazura, međutim blizina meča sa Barselonom i njegova važnost – u Seriji A će biti prostora za popravni, u Ligi šampiona ne – otvaraju vrata da Urugvajac preskoči večerašnji duel. Tim pre što se pokazalo da nailazi na poteškoće kada mora da veže par utakmica u nekoliko dana. U napadu se nalazi glavni adut Antonija KonteaLautaro Martinez Romelu Lukaku su garancija.

Nad Antonijem Konteom visi kao Damoklov mač duh decembra. Konteovi prethodnici, od Stramačonija preko Macarija Mančinija do Spaletija su imali odlične startove u prvenstvu do poslednjeg meseca u godini. Niko od njih nije preživeo decembar bez ozbiljnih posledica  koje su presudno uticale na dalji tok prvenstava i to u negativnom smislu. Na Konteu je da rasprši i decembarske magle, poslovično frekventne u Milanu u ovom dobu godine, i pruži još jedan dokaz da je muzika u Interu promenjena.

Veliki adut Rome u meču sa Interom su lične motivacije pojedinih fudbalera. Nije reč samo o Zaniolu koga su se Nerazuri lako odrekli i koji bi mogao da postane najveći promašaj Interaposle prodaje Roberta Karlosa, gotovo uz rame sa preranim prodajama Kutinja Bonučija, u pitanju je i Lorenco Pelegrini koji još iz juniorskih dana ima na piku Inter, delimično i zato što još nije zatresao mrežu Nerazura. Tu je i Edin Džeko koji je dugo vremena bio zavođen od strane Intera, predugo za Edinov ukus zbog čega je na kraju prelomio i potpisao produžetak ugovora sa Đalorosima.

Visoka tempertura, koja je mučila Džeka tokom ove nedelje, će ga najverovatnije primorati da počne meč na klupi. To nije nužno loša vest za Romu. Naime, Iguain je ušao u drugom poluvremenu na utakmici Inter – Juventus i potpisao jedini poraz u šampionatu koji je doživeo tim Antonija Kontea. U tom smislu Džeko bi mogao da bude Fonsekin džoker na klupi, baš kao što bi za odbranu Intera mogao da bude problem napad Đalorosih bez klasičnog centarfora. Paralelno, Zaniolo bi mogao da markira i De Fraja koji sve više preuzima ulogu igrača od koga počinju akcije, pogotovo kada je Brozović “pod stražom” protivničkih fudbalera.

Ako se obistine predviđanja da Zaniolo igra u ulozi “lažne devetke”, iza njega bi trebalo da vidimo trio MhitarjanPelegrini Peroti ili Under. Podsetimo, Roma ne može da računa na Klajverta. Odsustvo mladog Holanđanina je priličan hendikep jer je u poslednjih nekoliko nedelja sin Patrika Klajverta bio među najzapaženijim igračima Đalorosih i u evidentnom usponu forme.

Na sredini terena Dijavara Veretu su se tako dobro uklopili da odsustvo Kristantea Pastore prolazi praktično nezapažno. Kapiten Florenci će još  jedan meč početi na klupi i postaje poprilično jasno da Fonseka ne vidi Alesandra kao element koji može da bude koristan za njegovu Romu. Portugalac smatra da je Florenci fizički preslab za ulogu beka, a nedovoljno prodoran i opasan po gol za ulogu krilnog napadača. Ni tamo ni ovamo. U takvoj konstelaciji za Florencija bi bilo najbolje da promeni sredinu u januaru. Na poziciji desnog beka će igrati Spinacola dok su KolarovSmoling Mančini nezamenljivi.

Inter i Roma su remizirali poslednja tri međusobna meča. Interesantno je da u poslednjih pet kola, ni Inter ni Roma nisu igrali nerešeno. Štaviše, Inter je pobedio na svih pet mečeva, a Roma je samo jednom izgubila. Drugi interesantan statistički podatak je da su Nerazuri i Đalorosi najopasniji timovi u Seriji A iz prekida. Roma je postigla 12 golova posle slobodnjaka i kornera, a Inter 11.

Večerašnji meč sa velikom pažnjom će gledati u Laciju i Juventusu koji sutra ukrštaju koplja. Od večerašnjeg rezultata zavisi i specifična težina sudara Nebeskoplavih i Bjankonera. Rimski klubovi s jedne strane imaju jedinstvenu priliku da otvore prvenstvo i prošire grupu kandidata za skudeto na četiri pretendenta dok Inter i Juve mogu definitivno da transformišu ovu sezonu u njihovu mrtvu trku do kraja sezone za šampionsku titulu.

IZVOR: MOZZARTSPORT

Be the first to comment on "CAPUT MUNDI: Crni petak sa Lautarom i Zaniolom"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*