GOLF: Igra bogatih ili??

Golf kao ekskluzivan sport bogataša društveno je slepilo.

Golf- igra štapom i lopticama na travnatom terenu igra se vekovima. Iako na prvi pogled jednostavan, golf je ustvari izuzetno složen sport. Jedan je od retkih sportova u kome se koristi samo deset posto snage. Za ovaj sport  važno je da imate  harmoniju tela i duha. U prvim decenijam 20. veka u SAD golf je doživeo pravu ekspanziju, zahvaljujući golferima koji su u ovom sportu  videli šansu za ostvarivanje dobre zarade. Ulaganje koje donosi veliku zaradu je  izgradnja golf terena sa pratećim sadržajima.  Danas prema nekim procenama 67 miliona ljudi širom sveta pokušava da sa što manje udaraca ubaci lopticu u 9.18. ili više rupa. U današnje vreme, golf je jedan od sportova sa najvećim brojem poklonika u svetu. Sport kojim mogu da se bave mladi, stari, žene, deca. Možete ga igrati rekreativno, amaterski, a može vam postati i profesija. Golf je već godinama popularan širom sveta, a zadnjih godina dobija na popularnosti i u našoj zemlji.

Prvi golf klub u Srbiji  osnovan je 1936. godine, na Košutnjaku  zahvaljujući inicijativi kneza Pavla Karađorđevića. Izgrađeni golf teren  zadovoljavao je najviše standarde. Razvoj ovog elitnog sporta u Srbiji  zaustavio je drugi svetski rat. Tek posle sedamdeset godina izgrađena su dva golf  terena. Zahvaljujući novosagrađenim golf terenima  u Srbiji je sve više poklonika ove igre. Igranje golfa za mnoge predstavlja rekreaciju, uživanje u prirodi, ali i mesto gde se obavljaju važni poslovni razgovori. Golf teren je idealno mesto za druženje. Golf nije sport rezervisan samo za bogate. Zadnjih godina postao je pristupačan ljudima svih društvenih slojeva. Mnogi  nikada nisu probali da treniraju golf, samo iz ubeđenja da je ovaj sport skup a u stvari  golf  je mnogo jeftiniji od skijanja. Potrebno je razbiti predrasude da je to sport samo za određenu grupu ljudi.

U Srbiji trenutno postoje samo dva terena za golf i nekoliko klubova, ali bez terena. Jedina mesta  gde zaljubljenici  golfa mogu da treniraju i da se takmiče u Srbiji  su  Golf klub „Beograd”, na Adi Ciganliji, i klub „Centar”, Žabalj u blizini  Zrenjanina. Koliko je u Srbiji golf mlad sport govori  činjenica da Srbija ima samo dvojicu profesionalnih golfera.

2002. godine  na Adi Ciganliji je osnovan Golf klub Beograd i sagrađen raskošan teren na površini od 35 hektara sa devet rupa, po svim svetskim standardima. Na samo četiri kilometara udaljenosti od centra Beograda na najlepšem delu Ade Ciganlije  smešten je Golf kompleks.

Golf Centar  Žabalj nalazi se uz magistralni put Novi Sad – Zrenjanin, opština Žabalj. Udaljen je 100 kilometara od Beograda, a 30 kilometara od Novog Sada. Prostire se na površini od 38 hektara.  U okviru kompleksa nalazi se golf teren sa devet polja dužine 2.7 kilometara. Teren poseduje sve potrebne standarde za organizovanje golf turnira.

Ukoliko želite da  igrate golf morate dobro  poznavati pravila. Ukoliko ih ne savladate  kvarićete doživljaj saigračima i protivnicima. Kao dokaz da ste savladali pravila morate dobiti zelenu kartu (green card). Zelena karta  se dobija nakon 12 časova obuke. Sa posedovanjem zelene karte otvorena su vam vrata,  bilo kog golf  terena u svetu. Neophodno je da budete I adekvatno obučeni.  Polo majica, klasične pantalone, kaiš i golferske cipele podrazumevaju se u Dress code  u golfu.  Za žene, ova pravila su nešto slobodnija.

Be the first to comment on "GOLF: Igra bogatih ili??"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*