SAZNAJEMO : LOŠE VESTI ZA SRPSKE KLUBOVE? Bertomeu najavio skoro „zatvorenu“ Evroligu, umesto naših igraće ENGLEZI?!

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu najavio je da je plan da takmičenje skoro „zatvori“ sa 16 klubova sa A licencama i još dva kao finalistima Evrokupa.

Ta vest uopšte nije dobra za naše klubove, koji su u elitnom evropskom nadmetanju poslednjih godina mogli da učestvuju samo kao šampioni regionalne, ABA lige (domaća prvenstva na Balkanu su, iz evroligaškog ugla, obesmišljena), a izgleda da ABA liga više neće imati zagarantovano mesto.

Naime, Bertomeu je u Milanu, gde je prisustvovao cerenomiji povlačenja broja 11 u čast Dina Menegina na meču Olimpije i Makabija iz Tel Aviva (92:88), poručio da će za dve nedelje biti poznato više informacija.

„Prvi korak je da napravimo model od 16 dugoročnih licenci. Računamo na klubove, ne na prvenstva, jer ih vlasnici drže. Imamo viziju, koja nije toliko nerealna, da dobijemo klub iz Engleske„, rekao je Bertomeu, a prenosi Sportando.

Ostaje pitanje koliko dugo i da li će u budućnosti ABA liga imati mesto u Evroligi.

„Želimo klubove kao što su Valensija i Virtus Bolonja. Procenjićemo situaciju“, naveo je Bertomeu, uz napomenu da Evroliga neće biti zatvorena jer će imati pristup preko Evrokupa.

U ovom trenutku, proširena Evroliga (broj učesnika je sa 16 povećan na 18) sastoji se od 11 klubova koji imaju dugotrajne, „A“ licence (Barselona, Baskonija, Real Madrid, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Anadolu Efes, Fenerbahče, Armani Milano, Žalgiris i CSKA Moskva), pet mesta je rezervisano za osvajače pehara ABA lige, Nemačke, VTB lige španskog prvenstva i Evrokupa, a tu su i dve specijalne pozivnice, koje su ovoga puta dobili Bajern i Asvel.

Ukine li se automatsko mesto za ABA ligu, teško je poverovati da će neki od naših klubova dobiti mesto u „zatvorenoj Evroligi“, očigledno rezervisanoj za Valensiju, Virtus i… Engleze.

SK

Be the first to comment on "SAZNAJEMO : LOŠE VESTI ZA SRPSKE KLUBOVE? Bertomeu najavio skoro „zatvorenu“ Evroligu, umesto naših igraće ENGLEZI?!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*