BITI ILI NE BITI : Partizan mora da ‘smiri’ Ritas – magična granica 85

Košarkaši Partizana nisu iskoristili prve dve meč lopte da se plasiraju u Top 16 Evrokupa, a posle pobede u večitom derbiju verovatno ne postoji navijač crno-belih koji nije ubeđen da će posao večeras i definitivno biti završen.

Ekipa iz Humske u Štark Areni dočekuje Ritas, ekipu koju su u prvom delu takmičenja uspeli da savladaju i prekinu seriju od šest uzastopnih poraza. Litvanci u Beograd dolaze sa dva vezana trijumfa u Evrokupu, od kojih je pogotovo značajan onaj iz Krasnodara protiv Lokomotive.

Tim iz Viljnusa je do pre dve nedelje bio otpisan iz borbe za Top 16, ali trener Dainius Adomaitis je uspeo da ‘razdrma’ svoje momke i Ritas poslednja tri meča u grupi B dočekuje sa realnim šansama da ostane u Evropi.

Partizan će, dakle, pobedom obezbediti mesto u Top 16, a čak postoji scenario u kojem Beograđani mogu dalje i u slučaju svih poraza do kraja grupne faze takmičenja, ukoliko se poklope i ostali rezultati. Crno-beli su u prethodna dva poraza od Venecije i Tofaša pokazali sve slabosti, a za razliku od tih duela trener Andrea Trinkijeri će na raspolaganju imati Korija Voldena. Koliko Amerikanac znači ovom timu videlo se i u derbiju.

Litvanci su u mnogim statističkim parametrima bolji od protivnika, a činjenica je da su u sva tri meča u kojima su pobedili postizali više od 85 poena (92 Limož, 86 i 87 Lokomotiva). Partizan ih je u Viljnusu zaustavio na, za njih, mizernih 61 poen, a ukoliko želi pobedu srpski tim će ponovo morati da odigra ‘muški’ u odbrani i bez jurnjave u napadu.

Takođe, gosti su samo dva puta primili manje od 80 poena, u porazu od Partizana (66:61) i pobedi protiv Limoža u prošlom kolu (92:78).

Košarkaši Ritasa vole da igraju u tranziciji, vrlo dobro šire odbranu protivnika i za tri poena šutiraju bez mnogo razmišljanja. Istina, u prvom meču pred svojim navijačima imali su 22 pokušaja izvan linije 6.75 metara, a Partizan pet više. Dvocifren prosek postignutih poena u sedam utakmica imaju samo Pako Kruz (13.7) i Eimantas Bendžius (11.9), koji je i prvi skakač tima (4.9). Organizacija igre i razigravanje tima isključivo u opisu posla Terele Holoveja, koji iz igre šutira tek 30 odsto, ali i beleži 5.6 asistencija po meču.

Crno-beli imaju prednost u postocima šuta za dva poena i skokovima, ali moraće da obrate pažnju na slobodna bacanja jer su u tom segmentu među najlošijima u takmičenju – 63 odsto (85/135).

Partizan u poslednjih nekoliko utakmice nije bio na nivou pređašnjih duela, stigle su ih i povrede, a u Humskoj veruju da će trijumf protiv Crvene zvezde imati višestruke pozitivne efekte.

Meč u Štark Areni počinje u 20 časova, a prenos je na SK1.

SK

Be the first to comment on "BITI ILI NE BITI : Partizan mora da ‘smiri’ Ritas – magična granica 85"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*