ATOMSKA ODBOJKA PLAVE ČETE: Moćna Srbija utišala Pariz i bacila na kolena opaku Francusku!

FOTO: CEV

U „paklu“ pariske dvorane „Bersi“ odbojkaši Srbije su savladali Francusku sa 3:2 u setovima u polufinalu Evropskog prvenstva.

U prvom polufinalu, reprezentativci Slovenije pobedili su Poljsku rezultatom 3:1 i plasirali se u finale gde će odmeriti snage sa selekcijom Srbije.

Prvi set je protekao u znaku dominacije domaćeg tima. Igrali su sa velikom energijom koju su dobijali od mnogobrojne publike u Parizu i koristili svaku grešku srpskih reprezentativaca.

Servis grešaka je bilo na obe strane, ali su napadi Francuske nekako bili opasniji od napada Srbije, pa su tako sasvim zasluženo imali tri poena prednosti tokom čitavog prvog seta.

Znaci povratka su se mogli videti kada su Francuzi imali 22:18, pa je usledila serija od tri vezana poena Srbije za 22:21 i to buđenje je dalo znak da Francuska mora da pozove tajm aut.

Preko Bojea su stekli dve set lopte, prvu je Srbija odbranila, ali drugu nije uspela i prvi set je pripao domaćem timu rezultatom 25:23.

Silovit start Srbije u drugom setu značio je samo jedno – osvajanje istog. Tokom čitavog drugog seta, Srbija je imala veliku prednost. Najveća je bila od 8 poena, kada je na semaforu pisalo 19:11 i onda je Loran Tili morao da zatraži tajm aut.

Povratak Francuza je usledio, naravno, ali je Srbija uspevala da odvrati njihove napade. Sjajna predstava Atanasijevića, Kovačevića, pa i Podraščanina pokazala je da Srbija može da se nadigrava.

Kakva drama je samo viđena u trećem setu! Prvo su Francuzi uspeli da se odlepe,

Kada je drugi as zabeležio Srećko Lisinac, pisalo je 23:18 u korist Srbije, ali su serijom i podrškom publike Francuzi uspeli da se vrate u meč, da bi posle greške Linela rezultatom 25:23 osvojili drugi set.

Treći set doneo je veliku borbu. Francuzi su ga bolje otvorili, vodili su sa 4:0 i 8:4, ali se Srbija nije predavala. Razbudili su se naši momci ubrzo, i malo po malo smo stigli prednost domaćina. 

Podraščanin i Lisinac su bili sjajni, ali možda najlepši, možda ključni trenutak je bio kada je Kovačević izblokirao Ngapeta jedan na jedan.

Kao i u drugom setu, čim su osetili „tvrdo“, Francuzima je hrabrost počela da curi iz rukava, osetila se nesigurnost, malo i straha u očima. Veliki je ulog na talonu, na njihovom terenu, pred 15.000 navijača…

Atanasijević osam poena, uz 75 odsto uspešnosti – to mu je učinak u trećem setu. Srbija na 20:17, pa 21:18, vođstvo na dohvat ruku. Trikolori su došli na 22:21, dalje nisu mogli. Upecao se Ngapet u poslednjem poenu, simbolično, da pokaže koliko je Francuska bila nemoćna pred plavim zidom sa druge strane mreže – 25:21.

Veliki je tim Francuska. Pritešnjena na ivicu poraza, zaigrala je na sve ili ništa. Nije imala kud. Sevale su munje iz servisa, dok je srpski tim nekako nedovoljno čvrst ušao u četvrti set. I to se odmah oslikalo na semaforu. Razlika je samo rasla, od 8:6, preko 12:8 do 16:9.

Kada je otišlo na sedam razlike, set je bio gotov. Bez pravog otpora, potpuno pušten niz vodu. Neverovatan pad u igri, kao da je neka treća postava izašla na teren… Povratka nije bilo, Trikolori su se prelako vratili u život osvajanjem četvrtog seta. Drama je došla do granice pucanja!

A, od drame u petom setu – ni D! To nije bila odbojka, to je bio teror nad domaćinom Evropskog prvenstva. Bilo je 7:1, bilo je 11:5, bilo je na kraju 15:7. Srbija je u finalu! Srbija ide po zlato, prvo od 2011. godine!

Be the first to comment on "ATOMSKA ODBOJKA PLAVE ČETE: Moćna Srbija utišala Pariz i bacila na kolena opaku Francusku!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*