ŽELE DA NAS SE REŠE: UEFA gura Srbiju u treću ligu evropskog fudbala!

FOTO: FK Partizan

Srpski fudbalski klubovi od sezone 2021/22. najverovatnije će igrati u trećerazrednom evropskom takmičenju pošto je Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila da će za dve godine pokrenuti Evropa konferencijsku ligu (EKL), u kojoj će učestvovati ekipe iz zemalja plasiranih ispod 15. mesta rang-liste UEFA.

Srbija je trenutno 18. na toj listi, i ako do kraja tekuće sezone ne dođe do 15. pozicije, svi naši timovi, izuzimajući šampiona države, igraće u EKL. Prvak će i dalje ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, a u Ligi Evrope nećemo imati direktnih predstavnika.

Iz UEFA je stiglo objašnjenje da su se za osnivanje trećeg takmičenja odlučili kako bi ojačali Ligu Evrope.

– Doneli smo odluku o novom takmičenju koje će se zvati UEFA Evropa konferencijska liga. Ovo takmičenje počinje od sezone 2021/22. i mečevi će se igrati četvrtkom od 18.45 i 21.00, slično kao i u Ligi Evrope – navodi se u kratkom saopštenju na sajtu UEFA.

Šanse da srpski klubovi izbegnu selidbu u najniži rang evropskog fudbala su veoma male. Naša zemlja ima 22.250 bodova, a ispred su Hrvatska sa 24.375, Kipar sa 25.000 i Grčka sa 25.300.

Crvena zvezda i Partizan imaju šansu da dobrim rezultatima u Ligi šampiona i Ligi Evrope povećaju bodovni saldo naše zemlje. Međutim, ni to nam neće garantovati ništa jer je, primera radi, predstavnik Hrvatske Dinamo iz Zagreba na startu Lige šampiona pobedio Atalantu sa 4:0, pa su nam komšije dodatno odmakle na listi posle poraza Zvezde od Bajerna (3:0) i remija crno-belih sa AZ Alkmarom (2:2).

Iz Zvezde poručuju da je njihov cilj da budu redovni učesnici Lige šampiona i u ovom trenutku ne žele da se bave novotarijama UEFA.

– Crvena zvezda ima jasne ciljeve. Mi ćemo pokušati da se svake godine takmičimo sa najboljima i da budemo stalni učesnici Lige šampiona. Naravno, put do elitnog takmičenja je veoma težak, mi smo dve godine zaredom iz prvog kola kvalifikacija stizali do grupne faze. Ono što je sigurno, mi ćemo se boriti, ali da li ćemo se uvek izboriti za mesto u Ligi šampiona, ostaje da vidimo – poručuje predsednik srpskog šampiona Svetozar Mijailović.

Igranje u UEFA Evropa konferencijskoj ligi značilo bi da naši klubovi ne bi mogli da se sastanu sa timovima iz najjačih liga na Starom kontinentu. U najboljem slučaju, protivnici bi bile ekipe iz Danske i Švajcarske, a „ne ginu“ nam dueli sa timovima iz Bugarske, Lihtenštajna, Azerbejdžana, Jermenije, Malte, Estonije…

Dobre i loše strane

Da igranje u novom UEFA takmičenju ima svoje prednosti i mane, smatra i sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije Vladimir Matijašević.

– Nisam detaljno upućen u te odluke UEFA, ali video sam da je formirano novo takmičenje. Veliko je pitanje da li je to dobro ili nije za naše klubove. S jedne strane, sigurno je da će prohodnost biti bolja, odnosno da će naši timovi moći da doguraju dalje u ovom takmičenju nego u Ligi Evrope, jer će igrati protiv slabijih ekipa. Međutim, s druge strane, nećemo biti u prilici da gledamo velike evropske timove jer ekipe poput Mančester junajteda neće biti deo tog takmičenja – objašnjava Matijašević.

Be the first to comment on "ŽELE DA NAS SE REŠE: UEFA gura Srbiju u treću ligu evropskog fudbala!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*