SVE NA JEDNOM MESTU: Evo kakav je put Srbije do Olimpijskih igara u Tokiju!

Naša košarkaška reprezentacije imaće još jednu, poslednju, priliku da se domogne Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ali će „orlove“ čekati jako težak put do vize za Japan
Ono što je jasno jeste sledeće, do Olimpijskih igara moraćemo težim putem, a taj put mogao bi da našu reprezentaciju spoji sa Hrvatskom i to u Beogradu.

Ipak, do tog duela deli nas nekoliko (ne)premostivih prepreka, a videćemo kako će se odvijati situacija po ovom pitanju.

Pa, krenimo redom…

KVALIFIKACIONI TURNIR – Hrvati, Slovenci, a Crnogorci izvisili

Već se zna da su evropske selekcije koje su obezbedile učešće u olimpijskim kvalifikacijama preko Mundobasketa: Srbija, Češka, Poljska, Litvanija, Italija, Grčka, Rusija, Nemačka i Turska.

Kao najslabija evropska reprezentacija izvisili su Crnogorci.

Dve evropske vajld karte će biti dodeljene najverovatnije Hrvatskoj i Sloveniji koje su najbolje po FIBA rangiranju od preostalih evropskih selekcija koje nisu igrale na Mundobasketu. Mada, FIBA zadržava pravo da pozivnice ne podeli po renkingu. Tako bi na primer Letonija, Izrael ili Crna Gora mogli da dobiju pozive pre Hrvata. Ipak, to se skoro sigurno neće desiti…

Što se tiče učesnika kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre sa ostalih kontinenata, preko Mundobasketa su mesta obezbedili: Novi Zeland, Brazil, Venecuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Kanada i Tunis.

Po dve vajld karte pripašće Africi i Aziji. Afrikance će najverovatnije na Olimpijadi prestavljati Angola i Senegal koji su zauzeli svoje mesto i na Svetskom prvenstvu. Azijati će sasvim sigurno jedno mesto prepustiti Kini, dok za drugo konkurišu Jordan, Filipini, Liban, Južna Koreja… Iz Amerike treba očekivati siguran poziv Meksiku, a drugi Urugvaju, Panami ili nekom trećem.

DOMAĆINI TURNIRA – 3.200.000 evra za turnir u Beogradu

Dolazimo do možda i najbitnijeg segmenta kvalifikacija, domaćinstvo turnira. Nema sumnje da bi Srbiji pomogla krcata „Štark“ arena i veliki broj naših navijača koji bi pogurali košarkaše ka Tokiju. Mnogi se dobro sećaju da je Srbija već bila domaćin kvalifiacionog turnira 2017. godine i obezbedila plasman na OI. Već sada se zna da će navala biti velika. Prošli put su domaćini bili Srbija, Filipini i Italija. Sada će biti jedan domaćin više.

Prošli put je organizacija kvalifikacionog tunira u Beogradu koštala 3.200.000 evra, od čega je država Srbija pokrlila veći deo, a ostatak sponzori i ulaznice. Dakle, ne baš tako jeftinija, ali sigurno isplativa mogla bi da bude organizacija u prestonici Srbije.

ŽREB I NOSIOCI – Srbija u prvom šeširu, ali…

Ekipe će biti rangirane na osnovu FIBA rang liste u januaru sledeće godine, a po njoj bi naša reprezentacija sigurno trebalo da bude nosilac. Po aktuelnom stanju stvari, nosioci uz Srbiju još bi trebalo da budu Grčka, Litvanija i Slovenija. U drugom šeširu bi bili Hrvatska, Rusija, Brazil i Italija, u trećem Meksiko, Portoriko, Turska i Dominikanska Republika, u četvrtom Venecuela, Nemačka, Kanada i Češka… Neke pozicije na rang listi će se sigurno promeniti posle ovog Mundobasketa, očekuju se skokovi Češke i Poljske, ali nosioci bi trebalo da ostanu isti.

U teoriji, Srbija bi mogla da završi u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Nemačkom i još nekim slabijim ekipama. U tom slučaju bi domaćinstvo turnira bilo bitan faktor.

Termini mečeva će biti verovatno u junu, što znači i ranija reprezentativna okupljanja i gotovo sigurno veću neizvesnost oko odziva nekih igrača. Pogotovo onih iz NBA lige.

Dakle, čeka nas težak put, ali se nadamo da će ponovo turnir biti održan u Beogradu i da bi uz veliki spektakl Srbija mogla da isprati košarkaše u Tokio.

Be the first to comment on "SVE NA JEDNOM MESTU: Evo kakav je put Srbije do Olimpijskih igara u Tokiju!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*