DA SE ZNA KO JE PRAVI KRALJ: Novak posle petosatnog trilera srušio Federera i osvojio Vimbldon u inat domaćoj publici!

AP/PHOTO

Novak Đoković pobedio je Rodžera Federera i odbranio titulu na Vimbldonu.

Novak je posle petosatne gladijatorske borbe savladao Rodžera Federera sa 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12).

Đoković je tako stigao do 16. GS trofeja i pete titule na Vimbldonu, nakon što je taj turnir prethodno osvajao 2011, 2014, 2015. i 2018.

Ovo je bio Novakov peti trijumf u nizu nad Rodžerom, pa sada u ukupnom broju pobeda vodi sa 26:22.

Srpski teniser je ušao u istoriju i po tome što je osvojio titulu nakon što je odbranio meč loptu. To se na Vimbldonu dogodilo prvi put posle 70 godina. Ovo je ujedno bilo i najduže finale u istoriji Vimbldona.

Za kraj, bilo je ovo prvo finale Vimbldona koje se igralo u pet setova još od 2014. godine. I tada je Novak savladao Federera. Bio je to i prvi meč singlu na Vimbldonu u kome se igrao tajbrejk u petom setu.

Meč je krenuo odličnim servisima Rodžera Federera. Švajcarac je odservirao dva asa na startu i najavio da će mu servis u ovom duelu biti veliko oružje. Nakon dva gema u kojima su teniseri bez problema osvajali svoje servis gemove, Rodžer je prvi put pripretio pri rezultatu 1:1. Imao je Švajcarac brejk loptu, ali je Nole uspeo da se izvuče i osvoji gem.

Usledio je mirniji period igre. I Rodžer i Novak su bez problema osvajali gemove u kojima su servirali, pa do kraja seta nismo videli više nijednu jedinu brejk loptu. Zbog toga, pobednik uvodnog seta se odlučivao u taj-brejku.

Novak je odlično započeo 13. gem. Odmah je napravio mini brejk i stigao do vođstva od 3:1. Ipak, Federer se nije predavao, vezao je četiri poena u nizu i stigao do preokreta i prednosti od 5:3. U tim trenucima domaća publika davala je veliki vetar u leđa Švajcarcu. To je razgnevilo Noleta, koji je pokazao pravi srpski inat, i uzvratio Federeru sa takođe četiri poena za redom. Novak je tako stigao do osvajanja prvog seta.

Činilo se da će ovakva završnica taj-brejka poljuljati Federera, ali se desilo potpuno suprotno. Novak je prosto nestao sa terena, mučio se i sa najlakšim udarcima što je Švajcarac znalački koristio. Federer je lako poveo sa 4:0, da bi se Srbin na semafor konačno upisao u petom gemu. Ipak, Rodžer je bez većih problema priveo set kraju i sa 6:2 stigao do izjednačenja u setovima.

U trećem setu gledali smo daleko izjednačeniju borbu. Novak se vratio u ritam, dok je Federer zadržao svoj nivo igre. Švajcarac je toliko dobro servirao, da Đokoviću nije dopustio nijednu brejk šansu u celom dotadašnjem toku meča.

Obojica su bez problema čuvali svoj servis sve do rezultata 4:4. Novak je tada po prvi put pripretio Rodžeru, vodio je sa 15:30, ali se Federer izvukao i poveo sa 5:4. U narednom gemu se Novak suočio sa set loptom, ali je uspeo da je spasi i poravna na 5:5. Ubrzo ušlo se i u drugi taj-brejk na meču.

Kao i u prvom Novak je napao i napravio inicijalni mini brejk. Poveo je sa 5:1, ali se Federer nije predavao. Vratio je jedan mini-brejk i smanjio na 5:4. U tim trenucima Đoković je ostao smiren i staložen, pa je dobrim servisima uspeo da osvoji treći set i povede sa 2:1.

Četvrti set je doneo novu dominaciju Federera. Rodžer je lako i brzo stigao do dva brejka prednosti i vođstva od 5:2. Servirao je Federer za set, a onda je kad se najmanje očekivalo konačno stigla i prva brejk lopta za Đokovića na celom meču! Nju nije iskoristio, ali sledeću jeste, pa je smanjio na 5:3. Međutim, Federer nije dozvolio preokret, pa je u svom sledećem servis gemu sa nulom došao do osvajanja četvrog seta i izjednačenja na 2:2.

Najveća i najspektakularnija borba viđena je u odlučujućem petom setu. Igralo se u egalu, dok Nole pri vođstvu od 2:1 nije propustio dve vezane brejk šanse. Kod obe brejk lopte je Federer promašivao prvi servis, ali oba puta su riterni bili ispodprosečni. Imao je Novak i treću brejk loptu, ali je imao i Federer odgovor u vidu servisa.

Iako je Federer tad uspeo da se izvuče, to nije uspeo da učini u svom narednom servis gemu. Đoković je ponovo stigao do dve vezane brejk lopte, Katastrofalno je Novak odreagovao kod prve, ali kod druge odigrao jedan od boljih pasinga na turniru i poveo sa 4:2.

Radost Đokovića i njegovih navijača nije dugo trajala, pošto je Federer u narednom gemu uspeo da se vrati, da pogodi par linija i da nešto kasnije izjednači na 4:4.

Jedan od ključnih poena na meču odigran je na 5:5, kada je Federer bio blizu brejk lopte. Pozvao je Novaka na mrežu, a Srbin mu je odgovorio bacanjem na travu i pravljenjem najboljeg vinera na meču.

Novak je poveo, a onda se u egalu igralo sve do 7:7. Srpski teniser je imao 30:0, ali napravio nekoliko nesvakidašnjih neiznuđenih. Federeru je poklonio brejk loptu, a onda i brejk.

Tada su svi mislili da je gotovo. Publika je bila na nogama, Federer je servirao za titulu, imao 40:15. Sve je bilo gotovo, samo što Novak to nije tako video.

Četiri vezana poena osvojio je srpski teniser. Od tog trenutka se upalilo nešto što je do tada nedostajalo, kao onomad 2015. na US openu, i desio se ribrejk.

Iako je Đoković konstantno pritiskao servis protivnika prvi je Federer ponovo pripretio. Na 11:11 Federer je odigrao možda najsrećniji gem u svojoj karijeri. Od mreže su loptice prelazile na drugu stranu, linije su bile njegov najveći saveznik, imao je dve brejk lopte. Ali, Novak se izvukao iz svih problema, izjednačio i poveo.

Za kraj najdužeg finala u istoriji Vimbldona desilo se, po prvi put od ovogodišnje promene pravila, da vidimo taj-brejk na 12:12 u petom setu.

Đoković je ponovo podigao nivo igre u taj-brejku, kao u prethodna tri. Uspevao je da ostane duže u poenima od Federera, pronašao dodatan tračak snage, što fizičke što mentalne, uspeo je da pogodi par veoma bitnih vinera i dođe do trofeja.

I tako je došao kraj verovatno jednog od tri najbolja finala u istoriji tenisa. Definitivno najčudnijeg finala, u kojem je Federer izgubio, a imao 15 osvojenih poena više, imao dve meč lopte na servisu, imao 14.000 gledalaca na svojoj strani.

Be the first to comment on "DA SE ZNA KO JE PRAVI KRALJ: Novak posle petosatnog trilera srušio Federera i osvojio Vimbldon u inat domaćoj publici!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*