NOVA DRAMA U „PIONIRU“: Beron i Davidovac pobedili Partizan, Zvezda ponovo vodi u seriji!

FOTO: ABA liga

Treća utakmica, opet tesna pobeda domaćina, ali je Crvena zvezda sada na pragu odbrane trona srpskog šampiona, osvajanja pete uzastopne titule i ukupno 20. u klupskoj istoriji. Četvorogodišnji vladar Srbije savladao je Partizan rezultatom 96:90 (22:18, 26:27, 20:19, 28:26) i u ponedeljak će u protivničkom dvorištu pokušati da sezonu zatvori uz duplu krunu.

Kakav način da se završi ovaj derbi! Rade Zagorac, heroj Partizanovog trijumfa u sredu, skrivio je tehničku grešku na 47 sekundi pre isteka vremena zbog gaženja aut-linije kod Zvezdinog izvođenja lopte, što je Bili Beron kaznio s penala, a onda Kej Si Rivers trojkom kojom je rešio pobednika!

Partizan je do tog momenta bio u igri, najviše zato što su Aleks Renfro i Nikola Janković neverovatnom snagom volje držali ekipu na okupu. Zvezda je trojkom Davidovca na dva i po minuta pre kraja, činilo se, jednom napravila korak ka pobedi (85:79), a onda uz Beronove poene crte u verovatno najnapetijem trenutku, posle faula Nikole Jankovića na šutu za tri poena. Beron je uz podršku s tribina i povike “Bili, Bili” dobio potrebno gorivo kojim je rešio niz s tri hica i Zvezdi doneo kapitalnih 88:83. Na semaforu je, ipak, bilo još 83 sekunde. Jankovićeva koncentracija popustila je kod sledećeg izvođenja penala, ispustio je oba pokušaja, a onda je skrivio i peti faul kod promašaja Davidovca sa distance, što je pokupio Faje, ali ni on nije bio siguran. A onda je Zagorac, na sudijsku intervenciju, kažnjen! I biće ovo momenat o kojem će se zaista dugo polemisati, kao i kvalitetu suđenja u celoj seriji.

Možda kvalitet košarke nije bio najbolji, ali je publika opet dobila pravi večiti derbi, uz mnogo sportske tenzije, neizvesnosti, tvrde odbrane i taktičkog nadmudrivanja, što je garantovalo još jedan meč uz jednocifrenu konačnu razliku i osećaj da u dva ili tri poteza pobeda može da završi u rukama jednog ili drugog tima.

Na kraju je Crvena zvezda ipak odradila dobar posao i u završnici četvrte deonice dođe do željene prevage koja je garantovala trijumf, uprkos izostanku Ognjena Dobrića zbog povrede. Još jednom se pokazalo da ono što Bili Beron može da pogodi, to verovatno niko drugi u hali ne može. Pa, čak i kada su uslovi za igru na granici regularnih! Zvezdin Amerikanac je predvodio listu strelaca sa 25 poena (7/9 iz igre, 2/4 za tri). Dejan Davidovac je imao 17, dok su Majkl Odžo (po pet skokova i izgubljenih lopti) i Mohamed Faje (osam skokova) dopisali po 11 poena. Kod Partizana Vanja Marinković je imao 21 poen, Aleks Renfro 18, uz osam asistencija i šest skokova, Ognjen Jaramaz je ubeležio 15, a Nikola Janković 11 poena.

Već u prvoj četvrtini ispaljen je veliki broj trojki, što je samo ukazivalo na to kakav nas susret čeka. Ukupno 18 pokušaja (do poluvremena čak 31), samo šest pogodaka (do poluvremena 13), od toga četiri u korist Crvene zvezde, koja je zapravo upravo na taj način i čuvala prednost. Partizan je dosta toga dobio od svojih rezervista, tačnije od trilinga Janković – Renfro – Janković, dok je od startera jedine poene ubacio Vanja Marinković, čak sedam! Zvezda je ravnomernije rasporedila svoje poene, donekle su se izdvajali Faje, Simanić i Davidovac, dok je Ristić ponovo donosio poene iz drugog plana. Crveno-beli, ipak, nisu uspevali da se rezultatski odvoje, jer je Partizan dobro koristio svoje najveće oružje – skok u napadu. Zbog toga je susret dugo bio izbalansiran, uz tek povreme Zvezdine izlete na pet-šest poena razlike, prvi put kod rezultata 24:18.

Igra se znatno ubrzala u nastavku, pa je za deset minuta palo ukupno 52 poena. Partizan su napred gurali Marinković i rastrčani Jaramaz, koji je crno-belima znao da podigne radnu temperaturu u i ovako vrelim uslovima dvorane u srcu Palilule. Zvezda je, međutim, sve uspevala da nadomesti kod Beronovu šutersku raznovrsnost, kojom je plenio kad god je lopta bila u njegovom posedu. To mu je, uostalom, u poslednjem minutu pred odlazak na odmor donelo dvocifreni učinak, a Zvezdi gotovo neprimetni razmak na semaforu (46:41).

Na poluvremenu samo su tri poena razdvajala dva tima (48:45), a dok je Beron na prednjačio kod domaćina s 12 poena(4/6 iz igre), kod crno-belih je najveću reč vodio Marinković sa 17 poena i bez greške iz igre (6/6 iz igre, 3/3 za tri 2/3 s penala). Kroz sve viđeno u dva uvodna kvartala, činilo će oko 4.000 gledalaca na tribinama i treći put u ovoj seriji gledati triler do poslednjeg zvuka sirene. To se i desilo.

Rezultat je i posle tri perioda ostao potpuno otvoren (68:64), mada Partizan nije ostavljao utisak da ima dovoljno snage da prelomi susret. Zvezda je i dalje čuvala rezultatsku prednost i na svaki pokušaj crno-belih da okrenu stvari u svoju korist imali su adekvatan odgovor. Pre svega od Berona i Riversa, koji je tek u drugom poluvremenu uspeo da probije barijeru i ubaci pet poena nakon serije promašaja. Iako je Vanja u ovom periodu utakmice ostao samo na jednom ubačenom poenu, taj minus nadomestio je Pejdž s devet poena za četvrtinu, uz Jaramaza. I dalje je cela utakmica visila na koncu dešavanja u poslednjem delu, a dvocifrena prednost je za oba sastava do tada bila samo pusta želja.

Ista je, međutim, došla pred sredinu poslednjeg kvartala i pogodaka Majkla Odža sa crte (76:66). Mada je kratko trajala, pošto je Pejdž brzom trojkom držao protivnika na žeravici i nije mu dopuštao da se uspava i pomisli da je gotovo pre isteka vremena…

Na kraju je jedna odluka presudila!

Mozzartsport

Be the first to comment on "NOVA DRAMA U „PIONIRU“: Beron i Davidovac pobedili Partizan, Zvezda ponovo vodi u seriji!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*