BERTOMEU: Nema mesta za drugi klub iz ABA lige u Evroligi!

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu smatra da situacija nije takva da ABA liga može da dobiuje mesto više u elitnom takmičenju.

Bertomeu je o tome govorio na Fajnal For turniru u Vitoriji, a tom prilikom se osvrnuo i na mnoga druga aktuelna pitanja u svetu evropske košarke.

Postojala je inicijativa za promene, ali on je odbacio mogućnost da ABA liga dobije dodatno mesto u Evroligi, tako da će tamo sledeće sezone iz ABA lige igrati samo Crvena zvezda.

– U ovom trenutku mislim da nema mesta za drugi tim iz ABA lige. Teško je proceniti koji tim ima najstabilniju strukturu i bolje izglede za rast jer ima mnogo uspona i padova u klobovima ABA lige. Trenutno nemamo nameru, ne razmišljamo o tome da damo dodatno mesto Jadranskoj ligi – zaključio je Bertomeu.

On je takođe poručio da situacija oko Olimpijakosa u šampionatu Grčke neće imati uticaja na njihovu poziciju u elitnom takmičenju.

Olimpijakos bi u ponedeljak trebalo da odigra meč plej-ofa sa Panatinaikosom, a ukoliko se to ne desi, kako se očekuje, biće preseljeni u niži rang.

Bertomeua su pitali kako bi to moglo da se odrazi na evropski status Olimpijakosa i on je to pojasnio rekavši kako Evroliga nema uticaja na odlučivanja u nacionalnim okvirima.

– Za nas je tu sve jasno. Mi nemamo uticaja na nacionalne lige i ne verujem da to što se dešava u Grčkoj može da ima uticaja na Evroligu.Teško nam je da shvatimo šta se tamo dešava, tako da nismo u poziciji da rešavamo situaciju. Nadam se zbog dobrobiti košarke da će se ceo slučaj razrešiti na pozitivan način. Oba grčka tima imaju mogućnost da se dobro takmiče u Evroligi.

– To pravilo, koje kaže da ako se klub ne takmiči u nacionalnoj ligi da ne može ni u Evroligi je čisto o kriterijumu takmičenja. Ako je tim tako loš, te završi u nižem rangu zbog rezultata, mi moramo nešto da uradimo. Slučaj Olimpijakosa je drugačiji. Nećemo primeniti to pravilo na slučaj Olimpijakosa. Ovladaćemo situacijom i prilagoditi naša pravila – poručio je Bertomeu.

Takođe, Evroliga još nema stav o budućusnosti Olimpijakosa i mogućnosti da se nađu u drugim takmičenjima.

Kada su Bartomeua pitali o mogućnosti da se klub iz Atine priključi ABA ligi, Bartomeu je bio izričit.

– To je pitanje za klub odnosno Ligu, nećemo se u to mešati, to je nešto što se ne tiče Evrolige – zaključio je prvi čovek Evrolige.

Be the first to comment on "BERTOMEU: Nema mesta za drugi klub iz ABA lige u Evroligi!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*