TRINKIJERI: Naše snage jačaju svakim novim danom, predsedniku sam tražio da mi dovede Tompsona iz Voriorsa!

Na početku espreso i crno vino, a hoće li na kraju, možda već prve sezone, biti dolče vita (sladak život) na kraju boravka Andree Trinkjerija u Partizanu zavisi isključivo od učinka italijanskog trenera. O tome kako je radio može da se sudi tek narednog leta, međutim, da je izazvao euforiju među Grobarima, uverenim da će harizmatični stručnjak, jedan od cenjenijih u Evropi, doneti toliko željeni preokret crno-belima.

Da euforija nije samo navijačka, već i medijska, moglo se zaključiti na osnovu nezapamćeno velikog broja novinara na zvaničnoj promociji nekadašnjeg šefa struke Bamberta, milanske Olimpije i Kantua u naslednika Nenada Čanka.

Utisak neposrednosti sa parketa preneo je i u premijerno obraćanje ovdašnjoj javnost. Za početak, predstavnicima sedme sile.

„Mnogi od vas su probali da me dobiju, vaše informacije su bile tačne, ali nisam odgovorio. Imam dosta mana, ali sam uvek iskren i direktan. Sad sam ovde, možete da me pitate skoro sve. Mada znam da ćete me pitati – zašto? Odgovor je – čast! Prvi sam strani trener u dosta, dosta godina u ovoj zemlji košarke. Profesor Nikolić, Dule Vujošević, Željko, igrači… Ovo nije normalan klub, ovo je specijalna sredina, čista košarka. Bio sam ovde na Basketball without borders letos u Beogradu, ima više titula nego NBA“, ushićeno je govorio Trinkjeri koji je sa Partizanom potpisao trogodišnji ugovor.

Svestan je da dolazi u nezgodnom trenutku. Uostalom, nema povoljnog trenutka za smenu trenera, pa je i Trinkjeriju jasno da će morati da zapne ne bi li izvukeo tim iz nevolja posle pet vezanih poraza.

„Velika je odgovornosti na nama. Imamo pune ruke posla, ne znam da li će dve (ruke, op. au) biti dovoljne. Izazov je napraviti nešto. Evo kravatu sam pogodio“, pokazao je na crno-belu kombinacijau. „Želimo da napravimo nešto što će da traje. U sportu je izazov kao benzin, ne moze se bez njega. Imao sam dosta ponuda ovog leta, ali nisam našao pravi osećaj. Kad sam se upoznao sa predsednikom stekao sam dobar utisak. Imamo projekat, moramo da nađemo ritam“.

U dosta emotivnog izlaganju izrazio je uverenje da osvajač Kupa Srbije može da ispuni cilj i plasira se, za početak, među četiri u ABA ligi, s tim da su njegovim angažmanom verovatno i ambicije porasle.

„Za mene je ovo izuzetno zanimljivo. Vi (novinari, op. au), navijači, ekipa. Ako mislite da su me doveli da dobijem dve utakmice… Ali ovo je specijalno mesto, Partizan je brend. Moramo da nešto napravimo, da ostavimo. Moramo da imamo i rezultate i da razvijamo igrače, a to je jako teško. Paspalj, Đorđević, Vlade, Rebrača, ne samo srpski igrači, kao što su bili Lovernj, Vesterman, Bertans… Neće biti lako, ali ništa u životu nije lako. Hoće li biti teško? Već jeste. Da je sve u redu, ne bih sad bio ovde. Nema vremena, ali ova ekipa ima potencijal na papiru. Neki ceo život ostanu potencijal. Mladi igrač odjedanput više nije ni mlad“.

Kad je o kadru reč, Grobare zanima i da li će biti još pojačanja.

„Naše snage jačaju svakim novim danom“, citirao je Trinkjeri pesmu sa tribina, potencirajući snagu šestog igrača. „Imamo takve navijače da je to prvo pojačanje. Najgore je kad mlad igrač ide na teren i boji se greške. Hajde da ih ohrabrimo, da se zatvorimo u halu i radimo. Cilj nam je da preživimo svaki dan. Rekao sam predsedniku da mi dovede Tompsona iz Golden Stejta ako može, ha-ha-ha“.

Prethodnih dana spekulisalo se da je Željko Obradović preporučio Trinkjerija Partizanu, što je novi trener i potvrdio…

„Da li stvarno mislite da me nije zvao? Ha-ha-ha. Ovo je za mene ozbiljna odluka. Jedno 60 posto ljudi ne shvata moj potez, al ja ne volim mejnstrim. Bio sam u Rusiji, imao ogroman budžet, gde je sve ogromno. A otišao sam u Nemačku, pa su me pitali „da li si lud“? Volim izazov“.

Novinare je interesovalo da li u ugovoru postoji neka klauzula?
„Imamo jednu važnu klauzulu, da mi kažu gde su dobre pljeskavice u Beogradu. Ako ne kažu, idem kući“.

Jasno mu je da su očekivanja porasla njegovim dolaskom. I deluje kao čovek spreman da zasuče rukave.

„Ovo je za mene najbolja ekipa na svetu. Ako nešto fali, nadoknadićemo. Pravac hala svaki dan. Ja sam krojač: daš mi materijal, napravim sako koji mogu od toga. Samo, svaki materijal je drugačiji. Znam da ćemo pljuvati krv svaki dan“, slikovit je novi trener Parnog valjka.

Mada, ni sam ne zna koliko će mu vremena biti potrebno da skroji pomenuto odlo.

„Napravljen je ozbiljan biznis plan, sad je na redu košarkaša priča. Nemam pojam koliko će nam biti potrebno vremena. Ekipa je u depresiji. Moj posao je da je očvrsnem. Nemam vremena da stavim ove momke u trening 10 sati. Moramo da se dignemo u ABA ligi, pristupu pre svega, pa u kvalitetu. Prvo da napravimo dobru filozofiju, da ekipa stekne samopouzdanje i dobije neku utakmicu, ali ne po svaku cenu. U Evropi, imamo meč u utorak, nemamo snagu da idemo dalje od toga. Idemo polako… ABA liga je prioritet za Partizan, a posle ide sve drugo, kao što je Evrokup“.

Kako je sam rekao, još nije siguran da će voditi ekipu na subotnjem gostovanju Megi u Sremskoj Mitrovici, ali će se Grobarima sigurno predstaviti u utorak, protiv Kantua, na početku drugog kruga Grupe C Evrokupa.

„Očekujem da navijači budu kao do sada. Ovo nije klub, ovo je nešto više od toga – život. Garantujem da ćemo toliko raditi da ćemo biti bolji. Koliko – nemam pojma. Nije trenutak da kažeš ekipi kako nešto moraš. Mladi igrači nemaju dovoljno mentalne snage da to izdrže. Ovde je poslednjih godina Crvena zvezda sve dobijala, ona je favorit. I da, sutra igramo sa Megom, ona ima 5:0, a mi 2:3. Ko je favorit“, zapitao se Trinkjeri.

Očigledno je da će mu jedan od zadataka biti da pokuša da napravi ekipu koja će, makar u smislnu borbenosti, zaličiti na one koje je vodio Duško Vujošević.

„Voleo bih da posle svake utakmice budemo mnogo umorni, da smo sve dali od sebe. Ne mogu da obećam ništa, jer igrači nisu mašine. Pred njima je težak put. Želim da imamo prljavu majicu, ako treba i malo krvi, mada crvena baš nije prava boja“, nasmejao se aludirajući na rivalitet Partizana i Crvene zvezde.

A Partizan od 2013. nije bio šampion države. Navijači očekuju da se to promeni za vreme Trinkjerijevog mandata. I da se u istom periodu, do 2021, klub vrati u Evroligu.

„Moramo da se dogovorimo šta je uspeh u ovoj situaciji? Da se igra drugačije, sa više samopouzdanja, a rezultat nije u mojoj moći. Naučio sam za 25 godina karijere, da mogu da napravim najbolji posao svih vremena, a onda izađem na teren i nego mi ubaci trojku od tablu ili promašim zicer. Moramo da budemo mladi, čvrsti, energični, sa srcem. U ovom trenutku Zvezda je bolja, Budućnost je bolja, Mega nije izgubila nijednu utakmicu, igraju sa energijom, Miško Ražnatović je napravio lepu stvar, Cedevita takođe, na papiru je bolja“.

Na kraju, kao i na početku. Jedna anegodota i jedna istorijska poruka, koja bi trebalo da uveri partizanovce da na klupi imaju energičnog čoveka, sa kojim mogu da se poistovete.

„Bio sam u Kantuu, kad smo se vratili u Evroligu. Jedan šut protiv Barselone nam nedostajao za plej-of. Ova ekipa nema lidera, a ja hoću da im pokažem put. Onda će se lider sam nametnuti. Vinston Čerčil je svojevremeno rekao: „kad si u paklu samo hodaj“.

I to je Andrea Trinkjeri.

Mozzartsport

Be the first to comment on "TRINKIJERI: Naše snage jačaju svakim novim danom, predsedniku sam tražio da mi dovede Tompsona iz Voriorsa!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*