TRIKOLORI SRUŠILI HRVATSKE SNOVE: Francuska je novi vladar planete!

Francuska je prvak sveta! Trikolori su drugi put u istoriji osvojili Mundijal, pošto su na na moskovskom Lužnjikiju u jednom od uzbudljivijih finala savladali Hrvatsku sa 4:2.

Trikolori su takmičenje u Rusiji završili sa šest pobeda i samo jednim remijem i definitivno su ekipa koja je bila najkonstantnija i najstabilnija na Mundijalu. U finalu su bili dovoljno smireni i pametni, ali imali su i dozu sreće. Ipak, dileme nema – Pol Pogba, Antoan Grizman, Kilijan Mbape i golman Ugo Loris predstavljali su pokretačku snagu Trikolora u finalu i osovina koju Hrvati nisu uspeli da slome.

Ova generacija fudablera Francuske tako je potvrdila neverovatan potencijal, iskupila se za poraz u finalu prvenstva Evrope od pre dve godine, ali i najavila još blistaviju budućnost u godinama koje dolaze. Istovremeno, doneli su francuskoj naciji radost na kakvu je čekala od 1998. godine kada je sadašnji selektore Didije Dešan bio kapiten.

Grizman, Pogba i Mbape upisali su se u strelce u velikom finalu, kao i Mario Mandžukić, ali po jednom u obe mreže na njegovu žalost. Gol je dao i Ivan Perišić, ali je realno gledano, poneo i epitet jednog od tragičara Hrvatske.

Utakmica na stadionu Lužnjiki bila je bolja nego što se očekivalo s obzirom na ulog, a veći definitivno ne postoji u svetu fudbala. Ali, ukratko rečeno, Francuska je iskoristila svoje šanse, strpljivo ih čekala i odradila sve po taktikovima i zamislima selektora.

Francuzima se odmah isplatila čekalica, a može se reći da su bili i miljenici sreće. Igrao se 17. minut kada je Grizman ubacio loptu u kazneni prostor, a od svih igrača u buketu u kaznenom prostoru, glavom ju je zakačio Mandžukić prevario svog golmana.

Ipak, suprotno balkanskom mentalitetu tako tipičnom ekipe sa ovdašnjih prostora, Hrvatska nije pala. Naprotiv, krenula je napred svim silama i deset minuta posle primljenog pogotka imali su razloga da slave.

Luka Modrić je ubacio loptu iz slobodnjaka, opet ju je zakačio Mandžukić, nakon toga dirao ju je i Vida, taman toliko da je namesti Perišiću koji je sa 15-ak metara ispalio pravo topovsko đule u mrežu odličnog Lorisa koji je ovaj put bio zaklonjen.

Ipak, Perišić je ispao tragičar jer je u 35. minutu igrao rukom i skrivio penal, mada je sudiji Pitani bilo potrebno da pregleda snimak više puta kako bi pokazao na belu tačku. Ali, dileme nije bilo, Perišića je lopta udarila u ruku samo je pitanje da li je postojala namera.

Antoan Grizman nije imao milosti iz penala i Trikolori su tako praktično bez ikakve igre, osim defanzive, došli do vođstva, a kasnije će se ispostaviti da je to suštinski odredili ishod utakmice. Imali su jedan udarac ka protivničkom golu u prvih 45 minuta.

Ni na početku drugog poluvremena situacija se nije značajnije promenila. Odbrana francuske delovala je na momente konfuzno, ispucavali su lopte kako su stigli, a pritom je i Ngolo Kante bio opterećen žutim kartonom iz prvog poluvremena.

I u 48. minutu Loris je morao da vadi kestenje iz vatre, kada je Ante Rebić snažno šutirao pod prečku, a golman Totenhema paradom je izbio u korner.

Od tog trenutka Trikolori su konačno počeli da se bude i igraju fudbal u skladu sa renomeom i kvalitetnom koji nesumnjivo poseduju. I u 52. minutu Kilijan Mbape prvi put na meču je pobegao odbrani Hrvatske, ali je Danijel Subašić izašao kao pobednik.

To kao da je bio signal za ostale francuske fudbalere da krenu ka golu Hrvatske. I taj poziv prihvatio je Pol Pogba koji je u 59. minutu prvo izblokiran na ivici šesnaesterca, ali je opet došao do lopte i onda levom nogom, u stilu velikih mastora, plasirao iza leđa skamenjenog Subašića.

I recimo da je ova situacija označila početak kraja hrvatskim nadanjima. A so na ranu šest minuta kasnije sipao je sjajni Kilijan Mbape koji je poslao raketu u mrežu kockastih za 4:1.

Tračak nade hrvatskim navijačima vratio je Mario Mandžukić, kada je iskoristio glupost do tada veoma dobrog Lorisa.

Mozzartsport

Be the first to comment on "TRIKOLORI SRUŠILI HRVATSKE SNOVE: Francuska je novi vladar planete!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*