POTPUNA REKONSTRUKCIJA: Evo ko sve napušta Crvenu zvezdu ovog leta!

Senka izgubljenog finala ABA lige i statusa evroligaša spustila je senku na 19. pehar nacionalnog prvaka, koji je Crvena zvezda osvojila u tri skoro bezvoljna finalna koraka protiv motivisane ekipe FMP. I trener Milenko Topić, pre nego što je sebi dao oduška na tradicionalnoj kalemegdanskoj proslavi titule, priznao je da na kraju sezone preovladava osećaj da je u jadranskim mečevima sa Budućnošću promašena glavna meta.

Zbog toga su mnogi iz grupe okupljene prošlog leta odigrali poslednju utakmicu u crveno-belom dresu. Na prvom mestu stranci, koji u najvažnijim utakmicama nisu ispunili svrhu svog angažmana.

Klub napuštaju iskusni plejmejker Tejlor Ročesti, koji se već pridružio trudnoj supruzi u Francuskoj, Amerikanac dominikanskog porekla Džejms Feldin, uprkos njegovim rečima „imam ugovor, vidimo se dogodine“, Francuz Matijas Lesor, koji je letos potpisao trogodišnji ugovor, makedonski veteran Pero Antić, koga čeka odluka da li je vreme za penziju…

Od igrača sa državljanstvom drugih zemalja, samo je slovenački centar Alen Omić (MVP finala Superlige) ispunio svoju ulogu, ali je stigao prekasno da bi bio još bitniji faktor u mečevima za jadransku titulu. Na leđima je nosio i bojkot ekstremnih navijača, koji su okrenuli leđa klubu kada je zadužio crveno-beli dres.

– Ne znam ni sam gde ću. Uskoro će se sve znati… Lepo se osećam ovde, da se nije desilo to što se desilo možda bi karijera bila drugačija – kaže Slovenac, a na pitanje da li bi voleo da ostane odogovara: – Zašto da ne? Svi znamo da je Zvezda najbolji tim u Srbiji.

O promašajima u selekciji tima govori i odlazak Nikole Radičevića u ranoj fazi sezone, momka koji je stigao na Kalemegdan kao dugoročno rešenje na poziciji plejmejkera. Pre početka Superlige, ekipu su napustili Milko Bjelica i Dilan Enis, u čiju je perspektivu klub bio toliko uveren da mu je obezbedio i srpsko državljanstvo.

– Bilo je promašaja – iskren je Topić. – Očekivali smo više i od Stefana Jankovića i Nikole Jovanovića, ali im je očigledno potrebno više vremena za adaptaciju na sistem drugačiji od koledž košarke.

Zvezda neće imati mnogo prostora za promašaje u selekciji tima za narednu sezonu, u kojoj će primarni cilj biti titula u ABA ligi, odnosno povratak u Evroligu. Bez obzira na to što će Budućnost graditi tim za dostojno predstavljanje u elitnom društvu, a Cedevita poslovično ulagati mnogo novca u svoj košarkaški projekat, ipak je lakše vratiti se među najbolje preko Jadrana nego preko trofeja u Evrokupu.

Imajući u vidu ograničen budžet i tužbe bivših igrača zbog dugovanja, jasno je da Crvenu zvezdu čeka dugo toplo leto…

Novosti

Be the first to comment on "POTPUNA REKONSTRUKCIJA: Evo ko sve napušta Crvenu zvezdu ovog leta!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*