DAN KADA JE EVROPA POSTALA CRNO-BELA: 26 godina od čuvene trojke Saše Đorđevića i Partizanove evropske titule! (VIDEO)

Danas je 26. godišnjica kako je Partizan postao jedini srpski klub koji je osvojio titulu šampiona Evrope.

Crno-beli su tog 16. aprila 1992. godine u finalu tadašnjeg Kupa šampiona pobedili španski Huventud 71:70.

Antologijski meč obeležio je sadašnji selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević trojkom za pobedu dve sekunde pre kraja utakmice u „Abdi Ipekči areni“.

Srpski velikan je te sezone zbog građanskog rata u Jugoslaviji svoje utakmice morao da igra van domovine, čak u Španiji, a dom mu je bila Fuenlabrada.

Međutim, to nije poremetilo talentovani tim tada anonimnog trenera Željka Obradovića uz podršku prof. Aleksandra Nikolića koji je redom rušio mađarski Solnok u drugoj rundi, a onda sa skorom 9-5 izborio poslednje plej-of mesto u Grupi B iza Huventuda, Estudijantesa, Milana, a ispred Bajera, Mes Pilsa, Arisa i Komodora.

Crno-beli su u četvrtfinalu dobili Knor Bolonju sa 2-1 u seriji, tokom koje je odigrao jedini meč u beogradskom „Pioniru“, a potom u polufinalu F4 u Istanbulu nadigrali veliki Filips Milano 82:75.

Huventud je deklasirao zemljake Estudijantes 91:69, bio je apsolutni favorit u finalu, ali je titula otišla u Humsku 1. MVP F4 bio je sadašnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Za Partizan su te sezone igrali: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Vladimir Dragutinović, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar i Dragiša Šarić.

B92

Be the first to comment on "DAN KADA JE EVROPA POSTALA CRNO-BELA: 26 godina od čuvene trojke Saše Đorđevića i Partizanove evropske titule! (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*