LIGA EVROPE: Lepršavi Arsenal pregazio Armejce, Atletiko rutinski sa Sportingom!

Fudbaleri Arsenala maltene su obezbedili polufinale Lige Evrope, dok su veoma blizu tom uspehu ekipe Atletiko Madrida i Lacija.

Tobdžije’ su sa 4:1 ispratile moskovski CSKA iz Londona, Atletiko je sa 2:0 na svom stadionu pobedio lisabonski Sporting, dok je u goleadi na ‘Olimpiku’ Lacio izašao kao pobednik u duelu sa Salcburgom – 4:2.

Četvrtu pobedu domaćinima u današnjem program doneo je Lajpcig koji je minimalnim rezultatom pobedio Olimpik iz Marseja (1:0).

Revanši su na program za nedelju dana.

Arsenal je od samog starta pokazao kolika je razlika u klasi i posle poništenog gola Ramzija, stigao do vođstva u devetom minutu. Velšanin je sada izbegao ofsajd, dobio odličnu povratnu Beljerina i zakucao loptu u mrežu.

Ipak, CSKA je odgovorio brzo i u sledećih nekoliko minuta bio bolji rival – Golovin je fantastičnim udarcem iz slobodnjaka izjednačio, domaćin je bio zbunjen, ali je Musa promašio stopostotnu priliku za potpuni preokret.

Tada je duel bio rešen jer su nedugo zatim ‘Tobdžije’ dobile penal koji je realizovao Lakazet, a onda je Ramzi prikazao jedan od najlepših poteza u ovogodišnjem takmičenju. Ezil je prebacio odbranu, on video da je Akinfejev krenuo na loptu i šmekerski ga lobovao petom.

Tada su ‘Armejci’ bili nokautirani, pa je Lakazet svojim drugim golom pitanje prolaska overio već u prvom poluvremenu prvog susreta. U nastavku su se ispromašivali gotovo svi navalni igrači engleskog predstavnika, pa CSKA može da bude srećan sa ovih 4:1.

Atletiko nije mogao da zamisli bolji početak utakmice – već u 24. sekundi je Koke zatresao mrežu Sportinga posle užasne greške Koatesa, koji je spoljnim delom kopačke pokušao da pošalje poprečno dodavanje.

Asistent je bio Dijego Kosta, ali nisu domaćini bili toliko ubedljivi koliko su surovo kažnjavali katastrofalne propuste u odbrani rivala.

Najbolju žansu za portugalski tim imao je Želson Martins, ali ga je u situaciji 1 na 1 zaustavio Jan Oblak, da bi u finišu prvog dela Grizman prelomio duel. Sada je Žeremi Matje bio taj koji je pogrešio, Francuzu je ostala lopta na tacni, on se stuštio ka golu i rutinski pogodio donji desni ugao.

Početkom drugog dela Dijego Kosta je propustio dve dobre šanse da završi posao, sa druge strane Koentrao nije uspeo da vrati neizvesnost, posle čega je drastično opao ritam. Ekipa Dijega Simeonea je rutinski privela meč kraju i jednom nogom je u polufinalu.

Baš kao prethodna dva domaćina, i Lacio je krenuo izuzetno raspoloženo, pa je srpski reprezentativac Dušan Basta imao značajnu ulogu kod prvog gola. U osmom minutu je odlično probio po desnoj strani, vratio vrhunsku povratnu loptu do Lulića, kojem nije bilo teško da načne goste.

Međutim, Basta se nešto kasnije ponovo našao u centru pažnje, kada je mahinalno udario protivnika čekajući centaršut i sudija prestrogo pokazao na belu tačku. Siguran izvođač bio je Beriša, dok je Sergej Milinković-Savić krajem prvog poluvremena propustio veliku priliku da vrati vođstvo.

Ono što nije uspeo on, jeste Parolo početkom nastavka, i to na divan način – petom je krunisao sjajnu akciju Lacija i asistenciju Luisa Alberta.

To kao da je bila najava onoga što nas je sačekalo kasnije – u 71. minutu rezervista Minamino izjednačuje iz prvog kontakta, da bi se Italijani ekspresno vratili preko Andersona. On je pogodio za 3:2, a nekoliko trenutaka kasnije Imobile postiže sedmi gol u Ligi Evrope i postavlja 4:2 pred revanš u Austriji.

Iako je u Lajpcigu gost bio mnogo bolji i agresivniji, bundesligaš je realizovao jednu kontru u nadoknadi prvog poluvremena i sada ima prednost. Strelac jedinog pogotka bio je Timo Verner, pošto je dobio dodavanja Forsberga, zalomio čuvara iskosa sa desne strane pronašao put do mreže.

Tom pogotku prethodile su velike prilike Francuza – Mitroglu, Okampos i Sar su bili neprecizni, a poslednji je u 42. minutu pogodio prečku.

Drugi deo igre bio je nešto nezanimljiviji, ali je početkom tog perioda Augustin propustio da na asistenciju Vernera pogodi za 2:0. Okampos je nekoliko trenutaka kasnije bio neprecizan, kazna za promašaj nije stigla, pa će drugi susret biti veoma interesantan.

B92

Be the first to comment on "LIGA EVROPE: Lepršavi Arsenal pregazio Armejce, Atletiko rutinski sa Sportingom!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*