KAD JE TEŠKO, ŠTERBIK: Srpski golman vodio Španiju do evropskog trona!

Muška rukometna reprezentacija Španije osvojila je Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj, pošto je u finalu bila bolja od Švedske – 29:23 (12:14).

„Crvena furija“ nikada nije osvojila titulu starog kontinenta – sve do ovog momenta. Odigrali su savršeno drugo poluvreme i zasluženo došli do vrha Evrope.

Tokom drugih 30 minuta igre odlično je branio Arpad Šterbik, koji je priliku na meču dobio tek sredinom prvog poluvremena.

Nekada golman Jugoslavije i Srbije i Crne Gore imao je osam odbrana u ovom delu meča.

„Vikinzi“ nisu uspeli da osvoje prvu titulu na EP posle 16 godina posta, ali zato jesu srebrnu medalju.

Švedska je poslednji put finale igrala 2002. godine i od tada nikada nije uspevala da dođe do završnice turnira.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bili su Feran Sole, David Balaguer sa pet golova, dok su po četiri postigli Raul Entrerijos, Aitor Arino i Aleks Dušebajev.

Kod Šveđana bolji od ostalih bio je Jesper Nilsen koji je postigao pet golova.

Utakmica je otvorena u brzom ritmu što je više odgovoralo Švedskoj. Ekipa koja je bila u grupi sa Srbijom igrala je mnogo bolje i prednost je stalno bila na njihovoj strani.

Odlično su igrali Jesper Nilsen i Jim Gortfridson, dok je Španiju „vukao“ iskusni Rauel Entrerijos. Posle prvih 30 minuta igre Šveđani su vodili sa 14:12.

U nastavku duela postojala je samo jedna reprezentacija – Španija. Za 12 minuta igre „Crvena furija“ postigla je sedam golova, dok je četvorostruki šampion Evrope samo jednom zatresao mrežu.

Jedan od najvažnijih igrača Španije u ovim trenucima bio je Arpad Šterbik.

Srbin, koji od 2008. godine predstavlja ovu pirenejsku državu, odbranio je nekoliko važnih šuteva, uvukao je strah među Šveđane, koji kasnije ni relativno čiste pozicije nisu uspevali da reše.

Španija je dominirala do kraja meča i ni u jednom trenutku Švedska nije uspela da ugrozi njihovo vođstvo.

Španci su godinama jedna od najkonstantnijih reprezentacija u rukometu, ali nikako nisu uspevali da dođu do zlatnog odličja.

Četiri puta su bili srebrni, dva puta bronzani i sada konačno dolaze do zasluženog zlata.

B92

Be the first to comment on "KAD JE TEŠKO, ŠTERBIK: Srpski golman vodio Španiju do evropskog trona!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*