STOJKOVIĆ: Opraštam se od reprezentacije ako osvojimo SP!

Golman Partizana i prvi čuvar mreže fudbalske reprezentacije Srbije Vladimir Stojković, imao je blistavu 2017. godinu.

Među najzaslužniji je što su crno-beli prvo izborili plasman u Ligu Evrope, potom i evropsko proleće, a bez dileme bio je „prvi među jednakima“ kada su u pitanju zasluge za plasman državnog tima na Mundijal u Rusiji.

Iz tog razloga praktično je izvesno da će dobiti „Zlatnu loptu“ FS S za najboljeg fudbalera 2017. godine, kao prvi golman laureat otkad je ustanovljeno ovo priznanje.

Zadovoljan sam, bila je ovo godina za pamćenje. Jedino ostaje žal za kiksevima u prvenstvu, jer smo izgubili bodove u ligi koja nam donosi Evropu. Sigurno da su plasman u eliminacionu fazu Lige Evrope i odlazak na Mundijal dve stvari po kojoj ću pamtiti ovu godinu. Nije moglo bolje„, rekao je Stojković Tanjugu.

On je najavio promene u 2018. godini, ali nije želeo ništa preciznije da priča na temu potencijalnog transfera u drugi klub, samo je istakao da mu je minutaža u predstojećem periodu najvažnija.

Uprkos tome što ima 34 godine, Stojković tvrdi da „ono najbolje“ tek dolazi i istakao koje kolege najviše ceni.

Tek ulazim u najbolje golmanske godine. Što si stariji više dobijaš na kvalitetu. Van der Sar je recimo najbolje stvari u karijeri počceo da radi u 36. godini, prešao u Mančester, osvojio Ligu šampiona sa 38. Sviđaju mi se Bufon i Handanović, dobar je isto i Ščesni, pa i Ter Štegen„, naveo je Stojković.

Na pitanje da li razmišlja da posle Mundijala u Rusiji prepusti mesto na golu reprezentacije nekom od mladjih kolega (Rajković, Svilar, Dmitrović) Stojković je uzvratio kontrapitanjem.

Na osnovu čega bih ja ustupio mesto u reprezentaciji nekom mlađem golmanu posle Svetskog prvenstva? Dok si najbolji treba da igraš, a ako to budem bio ja, braniću i posle Rusije. Ali, dobro, evo obećavam da ću se povući iz reprezentacije ako osvojimo Mundijal““, sa osmehom je rekao golman koji je na golu Srbije stajao 78 puta, više nego ijedan drugi golman u istoriji, bez obzira kako se zavala zemlja čiji je Srbija bila deo.

Stojkoviću će Mundijal u Rusiji biti treći u karijeri. Prvo je 2006. godine u Nemačkoj bio treći golman, 2010. godine u Južnoj Africi branio je na sve tri utakmice, a pamtiće se njegov odbranjeni penal Lukasu Podolskom u pobedi protiv Nemačke 1:0.

Imamo zanimljivu grupu, Brazil, Švajcarska, Kostarika, atraktivna je, a opet može da se igra. Biće teško, ali veliki je uspeh i što smo se kvalifikovali za Svetsko prvenstvo. Prolazak grupe bi bio isti uspeh kao i odlazak na sam Mundijal. Iz naše skromnosti smo prošli i sve što dalje uradimo biće šlag na tortu. Već sada smo dotakli nebo plasmanom u Rusiju. Ne razmisljam o rivalima, kad dodje vreme baviću se njima„, poručio je Stojković.

Tanjug