CRNO-BELI PALI U MORAČI: Budućnost nanela novi poraz Partizanu!

Košarkaši Partizana poraženi su u podgoričkoj „Morači“ od ekipe Budućnosti u desetom kolu ABA lige sa 86:79.

Meč je odlučen u neizvesnoj završnici u kojoj je Vanja Marinković promašio ključni zicer koji je mogao da prelomi meč u korist Partizana pri rezultatu 80:77 za Budućnost.

Partizan je tokom meča oscilirao, Budućnost je pravila i dvocifrenu razliku, Partizan se približavao, ali i kada bi došao na koš od vođstva, nije uspevao da prelomi.

Najbolji je u pobedi Budućnosti bio Nemanja Gordić koji je ubacio 19 poena i imao tri skoka i pet asistencija, ali i pet izgubljenih lopti. Danilo Nikolić je ubacio 16 poena i uz Gordića i Zorana Nikolića bio jedan od ključnih igrača Podgoričana.

Na drugoj strani je briljirao Patrik Miler sa 22 poena, Vilijams-Gos je dodao 14, a Novica Veličković deset.

NEREALNO. To je verovatno jedina reč kojom se može opisati šut Budućnosti iz igre.

Podgoričani su procentima u prve dve četvrtine podsetili na San Antonio Sparse iz finala NBA 2014. godine.

Budućnost je protiv Partizana pogodila čak 14 od 15 šuteva za dva i sedam od 15 za tri za neverovatnih 70 odsto iz igre. Kada se to ima u vidu, uz oscilacije u Partizanovoj igri kako u odbrani (ispadanja u odbrani pika) tako i u napadu (izgubljene lopte) onda 12 razlike do poluvremena (55:43) ne deluje tako strašno.

Možda zvuči smešno, ali zahvaljujući promašajima Barovića sa linije penala, Budućnost je upravo sa slobodnih bacanja imala najgore procente (6/10) u prvom delu igre.

Crno-beli to nisu mogli da nadomeste sa pet ofanzivnih skokova jer su za dva šutirali samo 8/26, a za tri odličnih 6/10.

Partizan je počeo vrlo loše, a Budućnost veoma agresivno pa je posle samo tri minuta i dve trojke Gibsona imala prednost od deset poena 12:2.

U tim trenucima se pojavljuje Patrik Miler koji uz Strahinju Gavrilovića podiže nivo energije u napadu Partizana. Nošeni time, crno-beli smanjuju zaostatak koji je smanjen na samo dva poena jednako brzo kako je i nastao.

Veličković dobija rampu u samom finišu, a onda već u narednom napadu kapitenski preuzima odgovornost, šutira i pogađa trojku za izjednačenje 20:20 i nadu da crno-beli mogu do vođstva. Međutim, Budućnost vrlo brzo postiže dva poena i završava prvu četvrtinu sa 24:20.

Druga počinje i završava se serijama od po 7:0 i 8:0. Na kraju je Budućnost bila zadovoljnija i otišla na poluvreme sa prednošću od 12 poena. Partizan u trećoj četvrtini ubacuje u veću brzinu, potpuno hvata priključak odličnim šutem spolja.

Prvo Vilijams-Gos daje dve trojke za seriju na startu treće deonice, potom Miler nastavlja i Partizan hvata potpuni priključak na 67:65. Crno-beli su tada imali priliku da povedu, Veličković je promašio poluhorog, ali ipak uspevaju da izjednače već do 69:69 trojkom Marinkovića i posle faula nad Milerom.

Od tog trenutka Podgoričani hvataju nekoliko bitnih lopti u napadu. Prvo Šehović, a onda i Zoran Nikolić prave probleme pod obručem Partizana.

Trojke Milera i Andrića za 73:72, odnosno 79:77 bili su poslednji „trzaji“ Beograđana jer je Vanja Marinković promašio verovatno najbitniji šut na utakmici posle čega nije bilo povratka za njegovu ekipu koja je upisala peti poraz u regionalnoj ligi.

B92