ORLOVI VISOKO LETE: Srbija ubedljivom pobedom započela kvalifikacije za SP!

Reprezentacija Srbije pobedila je Austriju na otvaranju grupe G kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine – 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22).

‘Orlovi’, iako lišeni pomoći igrača iz NBA i Evrolige, zbog dobro poznatog sukoba FIBA i ULEB, nisu imali nikakvih problema da opravdaju ulogu apsolutnih favorita.

Selektor Aleksandar Đorđević dao je priliku svim igračima, i svi su se upisali u strelce, pred nešto više od 2.500 navijača u hali Aleksandar Nikolić, a neizvesnosti oko pobednika apsolutno nije bilo.

Sam početak susreta obeležila je konfuzna igra i veliki broj grešaka na obe strane, ali je naša selekcija i u takvom stanju stvari uspela da napravi prvu osetniju razliku. Gosti su uspeli da uzvrate i da se vrate u meč, ali je već sredinom druge deonice Srbija stvorila dvocifrenu prednost koju je samo postepeno uvećavala do kraja susreta.

Tri dana kasnije, Srbiju u ponedeljak očekuje duel sa Gruzijom na istom mestu i u istom terminu, kada će Sale na raspolaganju imati i petorku iz redova šampiona Srbije, Crvene zvezde – Nemanju Dangubića, Ognjena Dobrića, Nikolu Jovanovića, Nikolu Radičevića i Branka Lazića.

Najraspoloženiji za igru bio je Ivan Paunić sa 16 poena (5/5 za dva, 2/3 za tri), četiri skoka, tri asistencije i dve krađem a odlično su ga pratili Miroslav Raduljica i Marko Simonović sa po poenom manje, s tim da je Radulja imao i osam uhvaćenih lopti.

Istakli su se još i Stefan Birčević, Dejan Todorović i Đorđe Gagić sa po osam poena, dok je kapiten Milan Mačvan ubacio 6.

Pre starta meča Vladimiru Štimcu, koji je prošle nedelje objavio da se povlači iz nacionalnog tima, priređena je mala svečanost, uručen mu je uramljeni dres, a publika je svog ljubimca pozdravila velikim aplauzom.

U redovima Austrije najefikasniji bio je Rašid Mahalbašišć sa 15 poena, uz četiri skoka.

Novak Đoković, najbolji teniser u istoriji Srbije, stigao je na drugo poluvreme susreta u društvu supruge Jelene i izvazvao novo oduševljenje Pionira.

B92