ČOVIĆ ZAGONETAN: Odlučili smo da li puštamo igrače u reprezentaciju, ali…

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je danas da je klub odlučio da li će pustiti svoje igrače da igraju za nacionalne selekcije u predstojećim utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali da to neće prvi da saopšti.

„Rešenje bi se našlo kada bi ljudi iz Fiba znali šta hoće. Iz iskustva sam naučio da petao koji prvi kukurikne završi u supi. Gledam spiskove i pokušavam da nađem jednog igrača iz NBA lige koji će da igra za reprezentaciju. Zamislite mi da pustimo Bjelicu u Crnu Goru, Antića za Makedoniju, ili Lesora za Francusku… Propustili bi bar tri kola, a onda očekujete rezultate i kontinuitet“, rekao je Čović novinarima u Beogradskoj areni.

Od ove godine kvalifikacije za SP se igraju u novom formatu, u toku sezone, zbog čega je došlo do sukoba Evrolige i Fibe pošto evroligaški klubovi ne žele da puste svoje igrače u reprezentacije, a svoje igraće neće pustiti ni klubovi iz NBA lige.

Srbija će kvalifikacije početi 24. novembra protiv Austrije, a potom će se tri dana kasnije sastati sa Gruzijom. Obe utakmice igraće se u hali „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu.

„Srbija ima sreću što igra ove prve dve utakmice kući sa takvim ekipama i to sve može da išamara ko god da igra. Mi nikada nismo bili protiv reprezentacije, ali svi igrači na ovoj planeti su ravnopravni. Odlučićemo… Već smo odlučili, ali ne bismo prvi to da objavimo. Pomenuo sam već onog petla“, rekao je Čović.

Čović je rekao da je prezadovoljan radom trenera Dušana Alimpijevića i stručnog štaba u dosadašnjem delu sezone i podsetio da je u ekipi 11 novih igrača u odnosu na prošlu sezonu i da ništa ne može da se uradi preko noći.

Upoređujući Zvezdu sa ostalim evroligaškim klubovima, on je rekao da „pare ne igraju, ali da se za pare igra“.

Upitan o kvalitetu igrača u ovoj sezoni, prvi čovek Zvezde je rekao da klub nije pogrešio u proceni.

Govoreći o Radetu Zagorcu, za koga su mediji spekulisali da je osim Partizana zainteresovana i Zvezda, Čović je rekao da crveno-beli ove sezone nisu bili zainteresovani za bivšeg igrača Memfisa.

„Nismo se ni interesovali za njega ove sezone. Ne znam ko to prenosi. One sezone kada je otišao u NBA jesmo, a verujem da bi više napredovao da je ostao i igrao u Crvenoj zvezdi. Mi nemamo finansije da ga platimo dva miliona, i da ga ‘katujemo’. Nikada nema dovoljno novca, ali nećemo nositi dresove bez kratkih i dugih rukava“, rekao je on.

Čoviću je zasmetalo pisanje medija o slaboj poseti navijača u utakmici protiv Bamberga u Evroligi. On je naveo da vrlo dobro zna šta znači atmosfera u hali „Aleksandar Nikolić“ i atmosfera u Beogradskoj areni, ali da ekipa neke utakmice mora da igra u Areni, pre svega, zato što će u njoj biti održan fajnal-for Evrolige 2018.

„Nisu mali troškovi, ali imamo odličnu saradnju sa ljudima iz Beogradske areni. Treninzi i utakmice izađu 20.000 evra, a u Pioniru 3.000 do 4.000 evra po utakmici. Zvezda je prošle godine za utakmice u Evroligi prodale 102.617 dnevnih ulaznica, od toga je osam igrano u Pioniru gde je u proseku prodavala po 3.300“, rekao je on.

Čović je dodao da je na prošlogodišnjem meču protiv Bamberga koji se igrao u Pioniru prodato 2.238 karata, dok je za ovogodišnji duel u Areni prodato 3.200 i da je svestan da takve približne posete ne izgledaju u maloj i velikoj dvorani.

BETA