JEDAN OD NAJBOLjIH KOŠARKAŠA U ISTORIJI SA OVIH PROSTORA NAHVALIO SRBINA: Jokić ima kvalitet i košarkašku inteligenciju!

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji sa ovih prostora nahvalio je Srbina u nedavnom intervjuu za Al Džaziru.

Toni Kukoč je govorio o ulasku u Kuću slavnih, nekadašnjoj reprezentaciji, ali i svojoj bogatoj karijeri u NBA, kada se dotakao i našeg Jokića.

– Imao sam mogućnost da ga gledam na nekoliko utakmica. Duel u Čikagu protiv nas je odigrao strašno dobro i to je momak sa velikim mogućnostima. Ima dobre košarkaške kvalitete, veliku košarkašku inteligenciju i samo je na njemu koliko je voljan i željan da sve to usavrši i napreduje. Po mom mišljenju, on igra sa takvom lakoćom da ga je uživanje gledati – rekao je Kukoč za Al Džaziru.

Jokić je odlučio da ove godine preskoči nastup na Evrobasketu, zbog čega je naišao na osude velikog broja srpskih navijača, a svoje mišljenje o tome izneo je i legendarni Splićanin.

– Mnogo se toga promenilo, a ja ne osuđujem nikoga. Hoće li neko igrati za reprezentaciju ili ne… Čast je i ljudi bi trebalo da budu ponosni kada dobiju šansu da igraju za nacionalni tim. Možda je i tačno to što su neki rekli, da ih iz kojekakvih razloga ekipe nisu pustile da igraju na Evrobasketu. Ali ako braća Gasol igraju za reprezentaciju, ako jedan Dirk Novicki nikada nije imao problema da nastupi, Toni Parker takođe, onda ne vidim razloge zašto naši igrači ne bi bili puštani od svojih NBA ekipa.

PROČITAJTE JOŠ:  NIJE BIRAO ODAKLE ŠUTIRA: Pogledajte sjajnu trojku Bogdana Bogdanovića kojim je sve navijače digao na noge! (VIDEO)

Mnogo se govorilo i o tome da klubovi “preko bare” zabranjuju svojim članovima da nose dres sa državnim grbom, zbog čega više od 40 velikih zvezda nije viđeno na Evropskom prvenstvu.

– Meni je bila želja da igram za reprezentaciju. Bulsi su me pitali da li želim da nastupam za nacionalni tim i ja sam odgovorio da želim. Volim i želim da igram za reprezentaciju i to je za nas normalno. Nikada nam nije zabranjeno. Ne znam koji su razlozi u ova novija vremena – zašto bi neko iz NBA klubova tražio bilo kojem od momaka da ne igra za državu. To je za mene novost, ali na kraju krajeva, kada neko želi da igra za reprezentaciju, ne verujem da postoji osoba koja mu to može zabraniti.

Kukoč je potom naveo svoj primer:

– Dok sam igrao i dok me nisu povrede toliko uhvatile da mi je bilo potrebno tri-četiri meseca da se oporavim, bio je niz godina kada sam imao možda sedam slobodnih dana, ako i toliko. Obično bismo stizali daleko u plej-ofu NBA ili igrali finala, što je već sredina juna, a onda bih se sedam dana nakon toga pridruživao reprezentaciji za evropska ili svetska prvenstva, kao i za Olimpijske igre. Imao sam ciklus sezona kada sam igrao apsolutno bez ikakvog odmora. Kada odigraš 110 ili 112 utakmica u NBA, pa odeš na takva prvenstva, uz treninge i sve ostalo, sigurno ti je potrebno nekih dva meseca da se skloniš od košarke. Ne da se prepustiš sam sebi i ništa ne radiš, nego da se skloniš iz sveta košarke – sve to da bi mogao da se vratiš željan igre, treninga i uspeha.

PROČITAJTE JOŠ:  CRNO-BELI U POLUFINALU: Partizan u nastavku slomio žilavi Zlatibor!

I za kraj, Hrvat je naveo koliko je razvijen sistem u NBA i kako se vodi računa o perspektivnim igračima.

– Selekcija je rigorozna i u tome su toliko ispred Evrope – kad uoče talenat, učiniće sve kako bi se taj posao završio. Srediće način ishrane, treninga, spavanje… Uradiće sve, ali je poslednja reč na igraču, da li je spreman da to iskoristi ili ne. U NBA ligi će svakako obezbediti sve uslove da do toga dođe – zaključio je Kukoč za “Al Džaziru”.