ĐORĐEVIĆ: Bogdan ih povredio trojkama, veoma važna pobeda za nas!

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević zadovoljan je svim aspektima igre svog tima u pobedi nad Turskom za koju je rekao da će svi pamtiti do kraja života.

„Orlovi“ su u jednom od ključnih mečeva u ovom delu Evrobasketa nadigrali domaćina 80:74 i sada imaju skor 2-1 u Grupi D u Istanbulu.

„Vrlo važna pobeda za nas u grupi. Posle teškog poraza od Rusije ostali smo koncentrisani, mirni, jedinstveni, to su sve obeležja tima. Ovo je bila timska pobeda, svaki igrač je dao deo za pobedu. Svi sa klupe su dodavali snagu ekipi“, rekao je Đorđević.

Srbija je ispustila dvocifrenu prednost iz prvog poluvremena, Turci su preokrenuli u poslednjem kvartalu, ali „Orlovi“ sjajnom serijom u finišu konačno „slamaju“ rivala.

„Oni su snažna ekipa sa sjajnim centrima i odličnim tehničarima, znali smo da moramo se krećemo dosta. To je bio jedan od ključeva. Drugi je agresivnost na košu, uspeli smo da kontrolišemo naš, i da postižemo poene iz druge šanse zahvaljujući 15 ofanzivnih skokova. Bogdanović je pogodio nekoliko sjajnih šuteva, dve trojke koje su „povredile“ turski tim. Takođe i ogroman skok Milosavljevića koji nam je doneo snagu i vetar u leđa. Ponosan sam na moj tim“, istakao je selektor.

Đorđevićevi igrači nisu podlegli pritisku nakon što su sredinom poslednje četvrtine Turci na kratko preuzeli kontrolu nad ritmom i poveli.

„O tome smo dosta pričali tokom pripreme utakmice, znali smo šta želimo, to je deo iskustva koje posedujemo. Posebno na poziciji plejmejkera. Jović je bio izuzetno miran, znao je gde da gurne loptu, kako da odigra. Nismo dobro reagovali na njihove odbrambene zamke, to nas je stavilo u nezgodnu poziciju, ali smo uspeli da pogodimo nekoliko trojki u nizu i da ostanemo staloženi, igramo svoju igru“, dodaje Đorđević.

Selektor je prethodnih dana naglašavao potrebu da tim napreduje u odbrani, a upravo je taj segment igre bio jedan od ključeva pobede.

„Muška utakmica, prava koja s moje trenerske strane gledišta može da me učini samo još više ponosnim na ove momke. Čestitam im za borbenost i mirnoću koju su iskazali u ključnim trenucima utakmice za koje smo znali da će da dođu. Turska ekipa igra na ove trojke – jedna za drugom, za trećom, gde su pokušali da nas „prelome“. Ali odigrali smo dobru odbranu protiv njihovog prodora i znali šta želimo napadački. Veoma su prodorni, „vertikalni“, to je bio jedan od zadataka svima da branimo njihove jače i snažnije ruke“, kaže Đorđević.

Meč sa Turskom je istican kao jedan od onih koji može da preokrene tok takmičenja.

„Uvek su važne ovakve utakmice, mislim da će takmičenje kako odmiče iskristalisati još više te role igrača, ali mislim da sada idemo putem koji smo zacrtali, koji smo spremali tokom pripremnih utakmica. Posle jedne fizički jako teške i zahtevne utakmice igrači su se sami okupili, razgovarali o svemu, jako ih interesuje svaki detalj. Pitali su naravno Bogdanovića i Štimca o svim igračima, vrlo smo se dobro pripremili za ovu utakmicu“, rekao je selektor Srbije.

Turska je imala podršku oko 10.000 navijača, tokom većeg dela meča oni nisu vršili pritisak kakav se očekivalo da će biti, ali je tokom preokreta svog tima „grmilo“ Ulker arenom pa je bilo teško čuti bilo šta.

„Komunicirali smo veoma dobro. Ovo je fenomenalna hala, mislim da svi koji gledaju uživaju kad je ovako puna. I mi isto. To je bila jedna od poslednjih stvari koje sam im rekao, da uživaju u ambijentu odigraju najbolje što mogu pamtiće je celog života. Za ovo se igra, za ovo se živi, ovo su stvari koje će ostaviti traga u svima nama“, zaključio je Đorđević.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta to možete učiniti klikom na neku od reklama, vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

B92