SJAJAN POČETAK EP: Bogdan razbio Letonce, Srbija pobedom krenula u pohod na zlato!

Reprezentacija Srbije trijumfom nad Letonijom u Istanbulu započela je učešće na Evropskom prvenstvu – 92:82.

Momci Aleksandra Đorđevića ušli su nešto nervoznije u meč, nisu birali prava rešenja u napadu, pa su Letonci – predvođeni Dairisom Bertansom i Kristapsom Porzingisom – prvi stigli do dvocifrene prednosti.

Međutim, ‘Orlovi’ su se probudili na vreme, vratili su se već do odlaska na odmor, ali je ipak Letonija bila ta koja je vodila posle dvadeset minuta košarke.

Dugo su se borili Letonci, nisu naši momci uspeli da prelome susret u nekoliko navrata, pošto su svaki put bili nadomak dvocifrene prednosti, ali rival ipak nije imao rešenja za Bogdana Bogdanovića i sjajnu odbranu Srbije.

Novi bek Sakramento Kingsa, koji je duel završio sa 30 peona, zajedno sa Milanom Mačvanom i Markom Gudurićem je sredinom poslednje deonice preuzeo je kontrolu i doneo ključnu prednost, na kraju – vrednu prvog slavlja na šampionatu Starog kontinenta.

Bogdan je pogodio devet od svojih 17 šuteva (6/8 za dva, 3/9 za tri), a imao je i četiri asistencije, tri skoka i po jednu ukradenu i izgubljenu loptu. Najbolje ga je pratio Mačvan sa dabl-dablom – 14 poena (5/10 za dva, 0/4 za tri), deset uhvaćenih lopti i tri asistencije, dok je Boban Marjanović imao 13 poena i šest skokova.

Na drugoj strani, najbolju partiju pružio je Dairis Bertans sa 23 poena (4/10 za dva, 3/5 za tri), šest asistencija i četiri skoka, dok je njegov brat Davis ubacio 16, uz šest skokova, ali i pet faulova. Kristaps Porzingis takođe je bio među najboljima sa 18 poena (4/10 za dva, 3/6 za tri) i po četiri uhvaćene lopte i blokade.

Prvo kolo u grupi D zatvaraju domaćin Turska i Rusija od 20 časova, dok Srbija naredni meč igra u subotu, takođe od 16.00, protiv Rusa.

Na tribinama se nalazio i povređeni Kalinić, kao i predsednik košarkaškog saveza Turske Hidaet Turkolu, dok je letonskih navijača bilo nešto više, pa je njihova reprezentacija imala nešto glasniju podršku.

B92