JOKANOVIĆ: Partizan zasluženo do titule, jul je najbitniji mesec u srpskom fudbalu!

slavisa-jokanovic-fulham-fulam

Srpski trener Slaviša Jokanović odbacio je mogućnost da preuzme Kristal Palas sledeće sezone.

Jokanović nije uspeo da vrati Fulam u Premijer ligu, ali su dobre igre njegovog tima privukle pažnju drugih ekipa iz elitnog ranga engleskog fudbala.

Mediji na Ostrvu su prethodnih nedelja spekulisali da bi mogao da preuzme drugi tim iz Londona, ali je on to odbacio.

„Sasvim je logično da su moje ambicije da napredujem i da jednog dana radim u Premijer ligi. Da li će se to desiti uskoro ili će biti potrebno više godina, ili se to uopšte neće desiti, videćemo. Sada sam tu gde jesam i uživam u svom poslu, ali svestan sam da postoji viši nivo. Istina, moje ime se pominje s vremena na vreme, ali da bih radio u Premijer ligi mnogo toga treba da se poklopi“, rekao je bivši trener Partizana, Votforda, Makabija, Levskog i Muantong junajteda.

Jokanović je rekao da je protekla sezona u engleskom drugoligašu Fulamu bila pozitivna, ali da je mogla da bude bolja.

„Nakon 48 utakmica, poprilično lako smo ostali bez šanse da igramo na Vembliju, utakmicu za plasman u Premijer ligu. Kroz ruke nam je prošla izuzetno dobra šansa. Čempionšip je teško takmičenje i ne može da se garantuje šta ćemo uraditi sledeće sezone. Sada su ambicije veće nego prošle sezone kada smo se jedva spasili da ne ispadnemo u niži rang takmičenja. Sa 20. mesta uspeli smo da dodjemo do šestog i igramo plej-of. Sada će se očekivati da ostvarimo još bolji rezultat, što je sasvim prirodno i sportski. Zbog toga očekujem još težu sezonu“, dodao je Jokanović.

Govoreći o fudbalskoj reprezentaciji Srbije, Jokanović je rekao da ekipa ima dobre šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo 2018. godine.

„Srbija je sada na vrhu tabele i ima dobre šanse da ispuni cilj. Nakon nekog turbulentnog perioda, oko državnog tima sada je očigledno pozitivno raspoloženje. Za meč protiv Velsa očekuje se pun stadion, što je duže vreme bila misaona imenica i predstavlja veliko ohrabrenje. Uvek navijam za Srbiju i verujem da može do dobrog rezultata. Ništa nije lako. Bio sam u Kardifu i gledao prvi meč. Vels tada nije pokazao da je kvalitetnija ekipa od nas i verujem da sada možemo do tri boda“, ocenio je Jokanović.

Fudbaleri Srbije igraju u nedelju od 20.45 na stadionu „Rajko Mitić“ protiv Velsa u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

„Potrebna nam je pozitivna atmosfera. Bio sam član reprezentacije 12 godina. Nekih dve godine je oko nas bila komplikovana atmosfera, ali u većini slučajeva smo bili podržani i pun stadion nas je gurao ka rezultatu. Imao sam sreću da sam samo dva puta izgubio u Beogradu. Protiv Rusa u kvalifikacijama i prijateljskoj utakmici pa dobro znam koliko te pozitivne vibracije sa tribina mogu da utiču na tim. Primetan je bolji ambijent oko reprezentacije a nadam se da će posle Velsa biti još bolji“, rekao je menadžer Fulama.

Upitan da li je pratio dešavanja u srpskom fudbalu, Jokanović je rekao da je Partizan zasluženo osvojio „duplu krunu“.

„U finišu sezone je napravio izuzetnu seriju bez poraza, tada je u direktnim duelim bio bolji od najvećeg rivala Crvene zvezde. Tu računam i Kup. To je jasna poruka da se zasluženo okitio titulom. Ipak, najbitnije stvari u srpskom fudbalu se dešavaju u julu i avgustu, tako da ćemo videti koliko će Partizan uspeti da pozitivnu euforiju pretvori u dobar rezultat u borbi za Evropu“, rekao je bivši trener Partizana.

Na pitanje da li neko od fudbalera Partizana može odmah da igra u Premijer ligi, Jokanović je rekao da to zavisi od potreba klubova.

„Naše takmičenje nije preterano kvalitetno i ne prati se u zemljama gde se igra najkvalitetniji fudbal. Ipak, kod nas definitivno ima talentovanih igrača i onih koji bi mogli da postanu deo najjačih evropskih liga. Partizan sada ima dvojicu igrača koji su dali po 24 gola, Leonarda i (Uroša) Đurđevića. Njihova statistika sigurno nije promakla klubovima iz najboljih liga“, naveo je Jokanović.

Novi trener Partizana postao je Miroslav Đukić, koji je zamenio Marka Nikolića, novog trenera Videotona.

„Radi se o treneru koji sada ima poprilično iskustvo, svi se nadamo i želimo mu sve najbolje. Nikolić je pre njega sjajno radio, ali je rešio da nastavi posao na drugom mestu. Đukić na neki način želi da restartuje karijeru, a navijači ga se sećaju po pozitivnim koracima u prethodnom mandatu. Sada je sigurno još kvalitetniji“, rekao je Jokanović.

Partizan će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Jokanović je rekao da srpskim klubovima neće biti lak posao da se plasiraju u evropska takmičenja, ali da bi to bio sjajan uspeh.

„Kod nas se najvažnije utakmice igraju u letnjim mesecima. U tom momentu ekipe nisu spremne da pokažu sav kvalitet. U svemu tome moramo da budemo realni i da shvatimo da igranje Lige šampiona ili Lige Evropa za nas nije nimalo jednostavan posao. Ambicije su sigurno velike, a da li su realne to će se pokazati brzo. U svakom slučaju, bio bi sjajan uspeh da neki od naših klubova i na jesen budu deo Evrope“, rekao je Jokanović.

Beta