KVALIFIKACIJE ZA LŠ: Evo ko su Partizanovi potencijalni rivali na putu ka milionima i slavi!

Fudbaleri Partizana će kao šampioni Srbije naredne sezone igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Klub iz Humske je jedini naš predstavnik koji je učestvovao u grupnoj fazi LŠ, i to dva puta, u sezonama 2003/2004 i 2010/2011.

Crno-beli će i ovoga puta biti slobodni u prvom kolu, dok će u drugom na žrebu biti među povlašćenim timovima. Ipak, u trećoj rundi kvalifikacija Partizan neće biti nosilac, baš kao i u plej-ofu za Ligu šampiona.

Potencijalni rivali Partizana u drugom kolu kvalifikacija ne bi smeli da mu predstavljaju neki veći problem. To su: Dandalk (Republika Irska), Vardar (Makedonija), Didelanž (Luksemburg), Kukeši (Albanija), Marienhajmn (Finska), Spartaks Jurmala (Letonija), Smtredija (Gruzija). Njima će se pridružiti i timovi iz prvog kola kvalifikacija, a to će ako ne bude iznenađenja biti, Nju Sejnts (Vels), Linfild (Severna Irska), Vikingur (Farska Ostrva) i Hibernijans (Malta). U nekim evropskim prvenstvima pitanje pobednika još nije rešeno, ali je izvesno da će među protivnicima crno-belih biti šampion Crne Gore (Budućnost, Zeta ili Mladost), i šampion Bosne i Hercegovine (Zrinjski ili Željezničar).

Ukoliko Partizan opravda ulogu favorita i prođe u treće kolo, tamo ga već čeka daleko teži zadatak, pošto će se nalaziti među nepovlašćenim timovima. Mogući rivali Partizana u ovoj rundi su: Olimpijakos (Grčka), Seltik (Škotska), Salcburg (Austrija), Kopenhagen (Danska) Ludogorec (Bugarska), BATE Borisov (Belorusija), APOEL Nikozija (Kipar) i Maribor (Slovenija) i još dva tima koja će im se pridružiti. Velike su šanse da jedan od tih timova bude Legija, koja je blizu titule u Poljskoj. Ako, Partizan bude eliminisan u ovoj fazi kvalifikacija, automatski će biti „prebačen“ u plej-of za Ligu Evrope, gde će najverovatnije biti u grupi povlašćenih tiimova.

Ukoliko crno-beli prođu i treću fazu, obezbediće direktan plasman u Ligu Evrope, a čekaće ih i plej-of za Ligu šampiona, u kome će takođe moći da igraju protiv gore navedenih timova, poput Seltika, Kopenhagena, Salcburga…

Partizanu bi plasman u Ligu šampiona doneo ogromnu finansijsu injekciju, ali i mogućnost da ugosti najbolje evropske klubove u Humskoj. Ipak, veliki uspeh bi predstavljao i ulazak u grupnu fazu Lige Evrope. Ostaje samo pitanje, da li će crno-beli uspeti da zadrže šampionsku ekipu na okupu?