BERTOMEU POTVRDIO: Bez igrača iz Evrolige u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo!

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu potvrdio je da igrači koji budu nastupali u ovom takmičenju neće moći da igraju za nacionalne timove u novom FIBA kalendaru.

Ovo se najviše odnosi na kvalifikacije za SP u Kini 2019. godine, koje počinju u novembru 2017. godine.

Evroliga se tako pridružila NBA ligi koja, takođe, ne pušta svoje igrače na kvalifikacije.

“Kada je NBA rekao da neće dozvoliti igračima da igraju za nacionalne timove, niko ništa nije rekao. Nismo ništa drugo uradili, osim ono što smo ponovili pre 18 meseci, kada je rečeno da novi FIBA kelendar neće ući u naš. Naša pozicija se nije promenila. Uradićemo sve što je u našoj mogućnosti da omogućimo igračima koji igraju u Evrokupu da nastupaju za reprezentacije. Evrokup ima manje utakmica od Evrolige, koja nema prostora u svom kalendaru”, rekao je Bertomeu.

PROČITAJTE JOŠ:  PANTERI PREZNOJILI CRNO-BELE: Partizan u neizvesnoj završnici slomio žilavi FMP!

Srbija će u kvalifikacijama za Kinu igrati sa Gruzijom, Nemačkom i predkvalifikantom.  Ukoliko ne dođe do dogovora između FIBA i Evrolige, u borbi za SP gledaćemo okrnjeni sastav Srbije, ali i drugih evropskih selekcija. Naš nacionalni tim bio bi potpuno izmenjen, a pitanje je da li bi i selektor Đorđević mogao da ga predvodi sa klupe u ovim kvalifikacijama.

“Ukoliko FIBA krene sa sankcijama, to znači da neće biti dogovora i neće se rešiti problem. Ukoliko najbolji igrači ne budu igrali za reprezantacije to će demoralisati navijače i smanjiti popularnost nacionalnog tima”, zaključio je Bertomeu.