LUDA NOĆ U LIGI EVROPE: Junajted srećno do finala, Ajaks preživeo u Lionu (VIDEO)

Fudbaleri Mančester Junajteda i Ajaksa plasirali su se večeras u finale Lige Evropa, pošto su u polufinalima eliminisali Seltu, odnosno Lion.

Mančester Junajted i Selta su na stadionu Old Traford igrali nerešeno 1:1, pa je tako engleski tim ukupnim rezultatom 2:1 izborio plasman u svoje prvo finale u drugo po jačini takmičenje u Evropi.

S druge strane, Olimpik Lion je na svom terenu pobedio Ajaks sa 3:1, ali im to nije bilo dovoljno da nadoknade zaostatak iz prvog meča, pa su tako poraženi ukupnim rezultatom 4:5.

Junajted je pred svojim navijačima tokom većeg dela meča bio u podredjenoj poziciji, ali je i pored toga uspeo da dodje do pobede. Tim Žozea Murinja do jedinog gola na utakmici došao je u 17. minutu.

Markus Rašford je nakon kombinacije po levom boku uputio centaršut na drugu stativu, a tamo je usamljen bio Maruan Felaini koji je glavom prosledio loptu u mrežu tima iz Viga.

Selta je u drugom delu meča bila znatno bolji rival, ali je do gola stigla tek u 85. minutu kada je Fakundo Ronkalja iskoristio dobar centaršut Tea Bongonde sa desne strane i udarcem glavom sa oko osam metara savladao Seriha Romera.

U završnici susreta došlo je do sukoba igrača, pa su oba tima meč završili sa desetoricom igrača. U ekipi Mančestera isključen je Erik Baji, a u timu Selte strela gola Ronkalja. U poslednjim sekundama utakmice Selta je imala veliku šansu za pobedu, ali se Guideti očajno snašao u petercu gostiju, te nije uspeo da pošalje loptu u praznu mrežu.

Utakmica u Francuskoj bila je znatno dinamičnija, za razliku od duela Junajteda i Selte. Lion i Ajaks su kao i prošle nedelje igrali otvoreno, ali ovaj vidjena su tri gola.

Ajaks je na ofanzivnim pristupom na početku utakmice stvorio nekoliko dobrih prilika, ali je do prednosti stigao tek u 27. minutu. Kasper Dolberg je savladao golmana Liona laganim udarcem u situaciji jedan na jedan nakon odličnog duplog pasa sa Aminom Junesom koji je loptom u prostor ‘izbacio’ celu odbrana francuskog tima.

Holandski tim je nakon vodećg gola malo popustio, što je Lion iskoristio i u samoj završnici prvog dela susreta stigao do preokreta.

Prvo je u 44. minutu Matijas de Ligt skrivio jedanaesterac nad Aleksandrom Lakazetom, koji je bio siguran izvodjač najstrože kazne, da bi samo minut kasnije isti igrač iskoristio dodavanje Nabila Fekira s desne strane i preciznim udarcem sa svega par metara „ćušnuo“ loptu u mrežu Ajaksa.

Drugo poluvreme donelo je pritisak Liona koji je imao nekoliko dobrih prilika, ali je tek u 81. minutu stigao do trećeg gola. Maćej Ribus je u sa levog boka centrirao, a na drugoj stativi je sam ostao Rašid Gezal koji je glavom loptu prosledio u mrežu Andrea Onane.

Ajaks je utakmicu završio sa desetoricom igrača na terenu, pošto je Nik Viergever u 84. minutu dobio drugi žuti karton. Lion je u završinici susreta konstantno bio oko gola rivala, a najbolju priliku da izbori produžetak propustio je Maksvel Korner u 88. minutu kada je sa oko pet metara šutirao malo pored gola.

Finalna utakmica Lige Evropa izmedju Mančester Junajteda i Ajaksa igraće se 24. maja u Stokholmu na stadionu „Arena prijateljstva“.

Beta