NBA: Veliki preokret Klivlenda, pobede Milvokija i Memfisa

ošarkaši Klivlenda pobedili su rano jutros u gostima Indijanu sa 119:114 i tako došli na korak od plasmana u drugu rundu plej-ofa NBA lige, dok su Milvoki i Memfis savladali favorizovane rivale.

Milvoki je pobedio Toronto sa 104:77 i tako poveo sa 2:1 u seriji, dok je Memfis bio bolji od San Antonija 105:94 i tako smanjio prednost rivala na 2:1.

Klivlend je pobedio posle velikog preokreta i vodjstva protivnika od 25 poena razlike na poluvremenu. To je bilo najveća prednost koju je neki tim nadoknadio u istoriji plej-ofa NBA lige. Kavalirsi sada vode 3:0 i jedna pobeda ih deli od plasmana u polufinale Istoka.

Kavalirsi su do preokreta došli sjajnom trećom četvrtinom, koju su dobili 35:17, i koju je vodio Lebron Džejms sa 13 poena.

Džejms je meč završio svojim 17. „tripl-dablom“ u karijeri u plej-ofu sa 41 poenom, 13 skokova i 12 asistencija. Pol Džordž je imao učinak za Indijanu od 36 poena, 15 skokova i devet asistencija.

Milvoki je kod kuće bio siguran protiv Toronta, pred prepunim i bučnim Bredli centrom, što je povelo Bakse da dominiraju od prvog minuta. Kris Midlton predvodio je mladu ekipu sa 20 poena, dok je Janis Adetokunbo dodao 19 poena i osam skokova, a Greg Monro 16 poena i sedam skokova.

Milvoki je bio šesti na Istoku, a Toronto treći. Tim iz Viskonsina nije pobedio u plej-of seriji još od 2001. godine, kada je igrao u finalu konferencije.

„Bilo je odlično od prve akcije. Bilo je baš, baš zabavno da se igra pred tako sjajnim navijačima. Nadam se da će nam pokazati još ljubavi i biti glasni i u četvrtoj utakmici“, rekao je Adetokunbo posle meča.

Toronto je delovao zbunjeno na terenu, a u prvoj četvrtini je pogodio samo četiri šuta iz 18 pokušaja. Demar Derozan je ostao bez koša iz igre, a svih svojih osam poena pogodio je sa linije penala. Najefikasniji u Reptorsima bili su Kajl Lauri i Dilon Rajt sa po 13 poena.

„Pali smo u njihovu zamku. Nismo izvršili bukvalno nijedan deo naše igre“, rekao je trener Tornota Dvejn Kejsi.

Memfis je na svom terenu pobedio San Antonio sa 105:94, predvodjen Majkom Konlijem, koji je meč završio sa 24 poena i osam asistencija. Grizliji su tako smanjili na 2:1 u seriji prvog kola Zapada, a trener ekipe Dejvid Fizdejl, kome je ovo prva sezona, došao je do svoje prve plej-of pobede.

Mark Gasol i Zek Rendolf postigli su po 21 poen za Memfis, koji je u jednom trenutku drugog poluvremena vodio i sa 22 poena.

Najefikasniji u San Antoniju bio je Kavaj Lenard sa 18 poena. Lamarkus Oldridž dodao je 16, a Kajl Anderson 15 poena. Trener Greg Popović uglavnom je u četvrtoj četvrtini odmarao svoju prvu petorku.

Beta