TOP 5: Stranci koji su ostavili dubok trag u dresu Crvene Zvezde (FOTO+VIDEO)

Večiti derbi kuca na vrata, a mi smo za vas odlučili da izdvojimo najboljih pet stranaca koji su nosili dres Crvene Zvezde u 21. veku.

  1. Segundo Kastiljo

segundo kastiljo

Ekvadorcu je dolazak u Crvenu Zvezdu bio prvi izlet u Evropu. Ovaj stameni zadnji vezni je opravdao svaki dinar koji je uložen u njega. U Ljutice Bogdana bio je od 2006-2010 godine (bio na           pozajmicama u Evertonu i Vulverhemptonu). Za Crvenu Zvezdu odigrao 72 meča i postigao 18 pogodaka. Krasila ga je velika borbenost kojom je ušao u srca svih navijača srpskog šampiona. Ono   po čemu ga Delije još bolje pamte, jesu golovi u večitim derbijima. Bilo ih je tri. U 128. večitom derbiju postigao je izjednačujući pogodak za 1:1, ali mu sigurno nije ostao u dobrom sećanju, pošto   su crveno-beli doživeli poraz na Marakani od 4:2. U 132. večitom derbiju Zvezda je ubedljivo slavila sa 4:1, a junak je bio upravo Kastiljo, koji je bio strelac dva gola. Za vreme provedeno na               Marakani, Ekvadorac je osvojio dve duple krune. Danas ima 34 godine i trenutno nastupa za ekvadorsku Barselonu.

2. Ibrahim Gaj

gaj

Senegalski štoper je na Marakani bio od 2006-2008 godine. U Zvezdu je došao iz turskog Samsunspora. Bio je stub odbrane u osvjanaju duple krune 2007. godine. Postigao je jedan gol u crveno-belom dresu, na gostovanju Hajduku iz Kule. Ipak, navijači Crvene Zvezde ga pored dobrih partija, najviše pamte po hvatanju za gušu Almamija Moreire u 134. večitom derbiju. Iz Zvezde je prešao u Al Ahli iz Saudijske Arabije, a zanimljivo je da je karijeru završio 2014. godine u dresu Radničkog iz Niša. Za reprezentaciju Senegala odigrao je dve utakmice. Trenutno je u biznis vodama, vlasnik je fabrike u Dakaru koja se bavi proizvodnjom soka od Manga.

3. Luis Ibanjez

ibanjez

Argentinac je potpuno zaslužio da se nađe na našoj TOP listi najboljih stranaca u crveno-belom dresu. Karijeru je započeo u velikoj Boki Juniors. Put ga je kasnije vodio do Dinamo Zagreba, mađarskog Đera, i konačno do Zvezde u koju je došao 2015. godine. Na Marakani se zadržao nešto više od godinu dana, ali je za to kratko vreme bio među najboljim fudbalerima u timu. Zvezda je posle dugo godina dobila levog beka, koji je imao sjajan centaršut, ali i izvanredan šut. I dalje se pamte njegovi golovi iz slobodnih udaraca, a navijačima srspkog šampiona je sigurno najdraži onaj iz 150. večitog derbija, u kojem je Zvezda posle preokreta stigla do pobede od 2:1 na stadionu Partizana. U crveno-belom dresu je odigrao 37 utakmica, na kojima je imao impozantan učinak od 11 golova i 15 asistencija. Sa Zvezdom je osvojio titulu u prošloj sezoni, a klub je napustio posle eliminacije od Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prešao je u turski Trabzonspor.

4. Kadu

kadu

Brazilac je na Maraknu došao iz crnogorske Zete. U najtrofejnijem srpskom klubu proveo je pune četiri godine (2009-2013). Zbog dominacije Partizana u to vreme, sa Zvezdom nije uspeo da osvoji nijednu titulu, prigrabio je jedan kup 2009. godine, ali je svojim partijama i te kako zaslužio odabrano mesto među Zvezdinim strancima. Odigrao je tačno 100 utakmica u crveno-belom dresu, a postigao je 25 golova. Bio je heroj 142. večitog derbija, koji se igrao na stadionu Partizana. Zvezda je pre utakmice ostala samo sa teoretskim šansama za osvajanje titule. Ipak, to nije omelo Kadua da u 93. minutu postigne golčinu sa 25 metara i tako donese treću uzastopnu pobedu crveno-belih nad večitim rivalom te sezone. Zvezdu je napustio 2013. godine, kada je prešao u Šerif iz Tiraspolja. Trenutno nastupa za libanski Al Ahli.

5. Ugo Vijeira

vijeira

Portugalski napadač je u Zvezdu stigao posle bogate karijere u svojoj domovini. On je promenio dosta portugalskih klubova, a imao je izlete u Španiju i Rusiju, iz koje je i došao na Marakanu u julu 2015. godine. Posle nešto slabijeg starta sezone, presudan momenat bio je 149. večiti derbi, na kome je Vijeira bio heroj Crvene Zvezde. On je u pobedi crveno-belih od 3:1 postigao dva prelepa pogodka. Ova utakmica je izuzetno delovala na njega, pa je kraj šampionata završio sa 20 golova na svom kontu. Jedino je bolji od njega bio Aleksandar Katai, koji je bio strelac 21. pogodka. U jesenjem delu tekuće sezone, ponovo je bio na visini zadataka sa sedam postignutih golova. Posle manjih peripetija sa trenerom Božoviće, Vijeira ovog januara napušta Zvezdu i prelazi u japansku Jokohamu. Ali, i u dalekom Japanu, Ugo ne zaboravlja svoju Zvezdu. Pored velike vremenske razlike, ne propušta nijedan meč bivšeg kluba, a posebno ga raduje 153. večiti derbi koji se igra ove subote.

Ako vam se ovaj tekst svideo, pogledajte i top 5 stranaca koji su ostavili dubok trag u Partizanu.