ZADOVOLJAN: Džikić sumira utiske posle godinu dana na klupi Partizana

Trener košarkaša Partizana Aleksandar Džikić rekao je da svoju prvu godinu u klubu mora da podeli na dva perioda, i za oba je rekao da u suštini nema mnogo čime da bude nezadovoljan.

Džikić je preuzeo Partizan 5. januara 2016, kada su se crno-beli nalazili na deobi poslednjeg mesta tabele sa skorom od šest pobeda i 12 poraza. Ekipa je u poslednjih osam kola ostvarila šest pobeda, bila je peta na kraju takmičenja, a igrala je i finale Kupa Radivoja Koraća, kao i Super lige Srbije. U kupu je izgubila od Mege u dramatičnoj završnici, a u finalu plej-ofa 3:1 od branioca titule Crvene zvezde.
„Generalno, mora ova godina da se podeli na dva perioda. Prošlogodišnji i ovaj sastav su prosto drugačiji: drugačiji su ljudi, kvalitet, situacija je drugačija, atmosfera…Prvim delom sam zadovoljan. Da ne ponavljam u kom momentu sam preuzeo ekipu; stavili su pred nas prilično jednostavne ciljeve i mi smo to ispunili i došli smo do tog petog mesta. Zaista smo došli u situaciju da zaradimo igranje u Evrokupu. Preko leta smo promenili to i zaigrali FIBA Ligu šampiona, ali to ne menja ono što smo uradili pre toga“, rekao je Džikić u intervjuu agenciji Beta.

„U kupu prošle godine smo dobro igrali, bili smo vrlo blizu pobede. Izbacili smo jednu Crvenu zvezdu, koja je evidentno prilično dominantna na ovim prostorima u poslednje dve godine. Igrali smo i finale plej-ofa i nismo se obrukali. Igrali smo bez (povredjenog plejmejkera Aleksandra) Cvetkovića, Zvezda je bila u naponu snage i mislim da smo bili, što se kaže, dobar protivnik“, objasnio je trener Partizana.

Džikićeva prva polusezona u Partizanu usledila je u trenutku finansijske rekonstrukcije kluba, koja i dalje traje. To je donelo velika ograničenja u budžetu, što se odrazilo i na sastavljanje tima, prvog koji je trener selektirao.

Onda je nastupio taj drugi period mog rada u Partizanu. To znači leto i ovaj sada takmičarski period. Mi smo planirali neke stvari, ali…bilo je nama jasno od početka da ne može sve da bude kako mi hoćemo, ali sam ja lično bio iznenadjen nekim činjenicama, odnosno poteškoćama koje smo imali u sastavljanju tima. To je, opet, sve ispričana priča i ne bih da se ponavljam„, rekao je Džikić.

Partizan ove sezone u Jadranskoj ligi ima 13 pobeda i tri poraza, što je već jedna pobeda više nego za celu prošlu sezonu, a pobedom nad Solnokom u sredu izboren je plasman u drugu fazu Lige šampiona.

Generalno, nema tu mnogo stvari kojima čovek može da bude nezadovoljan, onako u suštini. Da li smo neke utakmice igrali lošije nego što smo što smo hteli? Verovatno. Da li smo neke utakmice igrali vrlo dobro? Sigurno. U jedino dve utakmice nismo bili blizu pobede: protiv Bešiktaša u Istanbulu i protiv Zvezde u Jadranskoj ligi. Takodje, jedan dobar deo utakmica smo, bogami, odigrali sa neizvesnim završnicama i uglavnom smo izlazili iz njih kao pobednici, što opet pokazuje jedan karakter te ekipe, iako je ona takva kakva jeste. Prosto, u skladu sa stanjem u kakvom je trenutno Partizan. Mi sada tu možemo da se pretvaramo i okrećemo glavu i da ulepšavamo situaciju, ali mislim da nema potrebe za tim„, rekao je Džikić.

Iako je godišnjica zgodan trenutak za rekapitulaciju, Partizanova takmičarska sezona je u punom jeku. Jedno od vodećih pitanja koje zanima navijače su pojačanja, pogotovo kada se zna da crno-beli imaju mnogo problema sa povredama.

Mi stalno gledamo igrače za pojačanja. Meni je uvek zanimljivo kad se tako u ‘košarkaškoj javnosti’ pojave neka imena, a zanimljivo je kako su to uvek ‘provereni izvori’ iz bukvalno vrha kluba. Svedoci smo da se, naravno, nije ništa promenilo od avgusta do sada. Situacija je sada nezahvalna. (Frenk) Robinson ima ozbiljnu povredu, rupturu na listu; Vanja (Marinković) se mislim ozbiljnije povredio protiv Solnoka, ali ja se nadam da je lakše; (Branislav) Ratkovica je povredjen. (Djordje) Majstorović se vraća, ali nama trenutno više fale spoljni igrači. Tako da ćemo verovatno Kenana Karahodžića vraćati na ‘trojku’. Ne znam, možda mladi Slobodan Jovanović dobije neki minut, kao što je dobio protiv Solnoka„, rekao je Džikić.

Ja se nadam da će ovi da se što pre vrate sa povreda. Možda nas iznenade pa dodju što ranije? A da li će biti novih igrača? Nemam nijedno ime koje bih podelio sa vama, zaista. Ne postoji direktan odgovor na tako nešto„, dodao je on.

Partizan prolazi kroz svoje najteže trenutke u novijoj istoriji, ali je uprkos gubitku primata u zemlji i regionu klub zadržao podršku i ljubav navijača. Nisu neuobičajene situacije da se prave redovi za ulaznice za redovne utakmice Jadranske lige, a sasvim je normalno da posle svakog meča deca utrčavaju na teren hale „Aleksandar Nikolić“ i slave ili tuguju sa igračima, koji prave počasni krug i pevaju zajedno sa navijačima.

Bezuslovna podrška navijača Partizana timu i treneru je nešto što je počelo mnogo pre mene i završiće se, ako se ikada završi, mnogo posle mene. To je prosto nešto tako. Dodješ, budeš trener i to ti onako ide uz posao, pravo da vam kažem. Ne vidim da sam ja tu nešto posebno zaslužio ili doprineo uspostavljanju nekih posebnih odnosa navijača i nas iz kolektiva. A da li se osećam domaće? Pa osećam se domaće. Mislim, ja sam navijač Partizana, razumete. Nije to nikakva tajna. Nikada nije ni bila„, rekao je Džikić.

Beta