DA LI SE SLAŽETE SA NOVAKOM? Đoković predlaže promenu sistema takmičenja u Dejvis kupu

Srpski teniser Novak Djoković rekao je danas da bi grupnu fazu takmičenja, kakva je na završnom ATP turniru u Londonu, trebalo uvesti na Olimpijske igre i u Dejvis kup.

Djoković je danas u dva seta pobedio Davida Gofana sa 6:1, 6:2, u trećem kolu grupne faze završnog turnira u Londonu, gde će pokušati da odbrani titulu i vrati se prvo mesto na ATP listi.

Srpski igrač je pohvalio sistem takmičenja u Londonu, gde igrači i ako izgube meč prvog kola, imaju šansu za plasman u polufinale.

„Mislim da je ovaj format uzbudljiv. Ovo je jedini turnir u godini sa ovakvim formatom. Volim ovakvu vrstu takmičenja“, rekao je Djoković u Londonu.

Djoković je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru ovog leta izgubio u prvom kolu od Huana Martina del Potra.

„Prema ovakvom formatu igrali bismo više mečeva. Ljudi vole da vide vrhunske tenisere najmanje u dva, tri meča na turniru. To podiže vrednost turnira“, naveo je srpski teniser.

Djoković, koji je predsednik Unije profesionalnih tenisera, kritikovao i Dejvis kup, takmičenje koje se igra tokom cele godine, i rekao da bi trebalo olakšati situaciju teniserima iz vrha ATP liste.

„Jednom godišnje… Dve nedelje, takmičenje po grupama… Reprezentacije igraju na različitim lokacijama, a onda se okupe na drugom mestu i igraju nokaut fazu, četvrtfinale, polufinale, bilo šta. To nema smisla. Nisam jedini koji ovako misli. Mnogi igrači pričaju o formatu i rasporedu, posebno igrači iz vrha“, rekao je drugi igrač sveta.

On je predložio da takmičenje u Dejvis kupu traje dva umesto tri dana i da se mečevi igraju na dva a ne na tri dobijena seta.

„Jedinu stvar koju žele da promene jeste da se finale igra na neutralnom terenu, sledeće godine ili za dve godine. Niko se ne slaže s tim pošto tada oduzimate igračima jedinu stvar koju vole u Dejvis kupu, da igraju pred domaćim navijačima. Ne znam kako će izgledati Dejvis kup u budućnosti, ali nešto radiklano mora da se promeni“, rekao je Djoković.

Beta