NOVA ERA: Lipi sutra započinje misiju kao selektor Kine

Novi selektor fudbalske reprezentacije Kine Marčelo Lipi počinje u utorak svoju misiju u toj reprezentaciji, sa željom da ostvari težak cilj da se tim plasira na Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Lipi je sa Italijom osvojio Mundijal 2006. godine, a Kinu je preuzeo u oktobru, sa željom nacionalnog fudbalskog saveza da vrati tim na pravi put i spase kvalifikacije. Prvi meč na klupi mu je sutrašnji protiv Katara.

Kina je osvojila samo jedan bod u prva četiri kola u Grupi A, trećoj rundi azijskih kvalifikacija, tako da joj je pobeda protiv Katara ključna.

– Koncentrisani smo prvo na utakmicu sa Katarom, a onda i sa Korejom. Naš glavni cilj je plasman na Svetsko prvenstvo. Nadam se da možemo da napravimo čudo – rekao je Lipi.

Iskusni trener je već radio u Kini, pošto je od 2012. do 2014. vodio Guangdžou Evergrande do tri titule državnog prvaka, kao i do trijumfa u Azijskoj ligi šampiona 2013. Lipi je u tim pozvao petoricu igrača iz svog bivšeg kluba, koji je u oktobru postao šestostruki uzastopni prvak zemlje.

– To su igrači koje sam godinama trenirao i sa kojima sam godinama igrao, tako da se razumemo međusobno i na daljinu. To je ključ dobre igre za Katar – rekao je bivši trener Juventusa.

Lipijev ugovor nije vezan samo za Svetsko prvenstvo, već za dugoročnu budućnost fudbala u Kini.

– Čak i ako ne uspemo da se plasiramo, treba da se pobrinemo da tim dobro napreduje u ovom procesu i da se gradi za budućnost. Onda ćemo fokus prebaciti na sledeći Azijski kup – rekao je Lipi.

Katar je domaćin Mundijala 2022. On je takođe loše počeo kvalifikacije, sa samo tri osvojena boda u prva četiri kola.

Beta