MUČNA UTAKMICA I TRIJUMF CRNO-BELIH: Veličković doneo veliku pobedu Partizanu

Košarkaši Partizana upisali su i drugu pobedu u okviru FIBA Lige šampiona. Naš tim je u jednoj veoma mučnoj utakmici sa puno promašaja i grešaka, savladao poljskog šampiona Štelmet Zjelonu Goru sa 58:56, košem Veličkovića 10-ak sekundi pre kraja utakmice.

Tribine Pionira nisu bile ispunjene kao što su uvek na utakmicama Partizana, to je najverovatnije zbog nezgodnog termina, ali i cene od 500 dinara za kartu.

Najefikasniji u Partizanu opet je bio Veličković sa 15 poena uz 7 skokova, i jedni sa dvocifrenim učinkom. Po sedam poena dodali su Branislav Ratkovica, Stefan Birčević i Vanja Marinković, a posebno je podbacio Vilijem Hečer koji je promašio devet od 12 šuteva.

Kod gostiju, koji su za 40 minuta postigli svega 18 koševa, od čega su čak deset bile trojke, najefikasniji je bio Florens sa 16 poena (4/10 tri), dok je osam dodao Košarek uz 4 asistencije.

Partizan u sledećem kolu gostuje Solnoku u Mađarskoj.

TOK MEČA:

Utakmica je krenula očajnom igrom oba tima, gosti su na samom startu napravili nekoliko grešaka, ali Partizan to nije umeo da iskoristi na pravi način. Crno-beli su promašili čak devet od prvih deset šuteva. Poljaci su tekli prednost od 9:5, pa je usledio period malo bolje igre ekipe Aleksandra Džikića koja se ubrzo vratila u potpuni egal. Tek u završnici prvog perioda su timovi odigrali na nešto većem nivou, pogađala su oba tima za tri poena, pa se na pauzu pred drugu četvrtinu otišlo nerešenim rezultatom, 17:17.

Gosti su na startu drugih 10 minuta poveli sa 22:19. Partizan je nakon toga zaigrao kako ume, probudio se Veličkovića, pa su ubrzo momci u crno-belom došli do najveće prednosti, 28:22. Usledila je kriza u napadu Partizana, sa puno promašaja i grešaka, srećom Zjelona Gora to nije znala da iskoristi na pravi način, pa je srpski tim došao i do +8, 33:25. Opet je tim Aleksandra Džikića pravio početničke greške u napadu, ovoga puta Poljaci su trojkama smanjili razliku na 35:32, tim rezultatom se i otišlo na odmor.

Drugo poluvreme krenulo je kao i prvo, dva minuta ni jedan tim nije mogao da probaci loptu kroz obruč. Konačno pogađaju Veličković i Ratkovica, pa se Partizan ponovo odlepljuje, 39:32. Ali, kao i u prvih 20 minuta, Crno-beli bi nakon dobrog perioda igre upali u žutu minutu. Štelmet je prvo izjednačio, a onda do kraja četvrtine iskoristio Partizanovu agoniju i katastrofalnu igru da stigne do prednost od 45:41.

Antikošarku smo gledali i na startu odlučujućih deset minuta. U prva tri minuta videli smo samo jedan koš, i to Hečera. Oba tima su katastrofalno igrali u napadu. Partizan sredinom četvrtine uspeva da veže dva dobra napada i da povede sa 46:45. Poljaci više od pet minuta nisu mogli do koša, ali Džikićevi momci ponovo nisu iskoristili da se odlepe. Zato je stigla kazna. Štelmet je pogodio dve trojke u nizu i stigao do velikih + 4 (54:50), na dva minuta pre kraja očajne utakmice. Seriju gostiju prekida najbolji pojedinac Partizana, Novica Veličković. Usledio je faul u napadu gostiju, pa je Hečer lepim prodorom položio loptu za izjednačenje. Zjelona Gora preko Đurišića nije uspela do novog vođstva, Zajcev je zatim napravio „glup“ faul nad Ratkovicom, koji je pogodio oba bacanja za prednost Partizana 56:54. Trener gostiju zatražio je tajm-aut na nešto više od 30 sekundi do kraja. Poljaci Poljaci šokiraju crno-bele alej-up akcijom iz auta za izjednačenje. Ipak, Veličković novim poenima donosi novo vođstvo srpskom timu, 58:56. Florens je u narednom napadu nagazio aut liniju, pa su Crno-beli proslavili važnu pobedu u utakmici koju treba što pre zaboraviti.

 

 

Uskoro opširnije…..