TROŠKOVI PREVISOKI: Malezija razmišlja o odustajanju od organizacije trke Formule 1

Malezija bi trebalo da odustane od organizacije trke Formule 1 posle 2018. godine zbog prevelikih troškova i malog odziva publike, rekao je direktor staze Sepang Razlan Razali.

– Ako nam se ekonomski ne isplati zašto da nastavimo? Bolje da napravimo pauzu. Lokalni navijači više ne kupuju karte da gledaju Formulu 1 – rekao je Razali za agenciju Frans pres.

Kuala Lumpur je domaćin trke Formule 1 od 1999. godine, a ugovor sa čelnicima takmičenja ističe 2018. godine. Ove godine trka u Kuala Lumpuru održana je u septembru, a Razali je rekao da je trku gledalo 45.000 ljudi od 120.000 koliko može da stane na tribine.

On je dodao da je i gledanost trke na televiziji bila mala i da je od 2008. godine pala za 200 miliona gledalaca, što organizaciju čini veoma skupom.

Sa odustajanjem od organizacije trke Formule 1 složio se i ministar sporta Malezije Kairi Džamaludin. On je rekao da strani navijači osim dolaska u Kuala Lumpur mogu da biraju da putuju i na trke u Maleziji, Singapuru i Kini.

– Mislim da bi trebalo da prekinemo sa organizacijom trke Formule 1, bar na neko vreme. Troškovi su previsoki, a zarada je suviše mala. Kada smo prvi put organizovalitrku to je bila dobra stvar. Bili smo prvi domaćini Formule 1 u Aziji, ne računajući Japan. Sada ima i drugih zemalja, izgubili smo dominaciju i više ne predstavljamo novinu – rekao je on.

Beta