LIGA ŠAMPIONA: Lester miljenik sreće, Gvardiola se vraća na Kamp Nou, Ludogorec putuje u Englesku

U Grimaldi forumu u Monaku održan je žreb za grupnu fazu Lige šampiona.

Ove sezone za razliku od prethodnih nismo dobili nijednu takozvanu grupu smrti.

Krenimo redom, u grupi A će igrati PSŽ, Arsenal, Bazel i Ludogorec. Francuski i engleski predstavnik su veliki favoriti za prolaz dalje, dok bi o trećoj poziciji trebalo da odluče Zvezdin dželat Ludogorec i švajcarski Bazel.

U B grupi dobili smo verovatno četiri najudnačenije ekipe, a to su Benfika, Napoli, Dinamo Kijev i Bešiktaš. Ovde je teže odrediti koja dva tima imaju največe šanse za prolaz dalje, jer sva četiri tima mogu ravnopravno da se nadaju ulasku u 16 najboljih timova Evropa.

Grupa C će doneti duel Gvardiole i njegovog bivšeg kluba Barselone. Pored Sitija i Blaugrane ovde se nalaze još i Borusija Mehengladbah i Seltik. Barsa i Siti su sigurno najveći favoriti za plasman u nokaut fazu, ali sigurni smo da će i Nemci i Škoti pokušati sve da bi pomrsili račune moćnijim ekipama u grupi.

Sledeća je grupa D. U njoj će igrati Bajern Minhen, Atletiko Madrid, PSV i Rostov. Timovi koje predvode Karlo Anćeloti i Čolo Simeone imaju prednost nad preostale dve ekipe. Ali, ne treba nikako otpisivati Holanđane, koji su prošle godine tek posle penala ispali od Atletika, kao i rusku ekipu, koja je pregazila Ajaks u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

U grupi E igraće CSKA iz Moskve, Bajer Leverkuzen, Totenhem i Monako. Sva četiri tima imaju lepu šansu da se nađu u drugoj fazi. Čak je i ekipa Totenhema koja je bila u trećem šeširu, možda i najozbiljniji kandidat za prvo mesto. Jedno je sigurno, do poslednjeg kola neće ništa biti rešeno.

Branilac titule Real Madrid u pohod ka novom ušatom peharu kreće iz grupe F. Pored Madriđana za prolaz dalje boriće se i Borusija Dortmund, Sporting Lisabon, Legia. Sigurno da je poljski predstavnik ovde sa najmanim šansama da prođe u narednu fazu, a i da zauzme treće mesto. Videćemo da li će silno pojačani Dortmund moći da pomrsi račune favorizovanom Realu.

Šampion Premijer lige, Lester Siti bio je miljenik sreće na današnjem žrebu. Ekipu Klaudija Ranijerija kuglice su poslale u grupu G. Rivali će im biti Porto, Klub Briž i Kopenhagen. I ovde je nezahvalno prognozirati ko ima kolike šanse, pa će napetost oko osvajanja nekog od prva dva mesta u grupi trajati do samog kraja prve faze takmičenja.

U poslednjoj, ali ne i manje važnoj, grupi H, nalaze se Juventus, Sevilja, Olimpik Lion i Dinamo Zagreb. Torinski klub je zasigurno najveći favorit za prvo mesto u grupi. Sevilja je takođe tim koji ima velike šanse za prolaz u narednu fazu. Međutim, ni Lion, a ni hrvatski predstavnik se sigurno neće lako predati.

Prvo kolo lige šampiona na programu je 13. i 14. septembra, drugo se igra 27. i 28, treće 18. i 19. oktobra, četvrto 1. i 2. novembra, peto 22. i 23, a poslednje šesto 6. i 7. decembra.

U nokaut fazu će se plasirati po dva najbolja tima iz svih osam grupa, žreb je 12. decembra, a prve utakmice sredinom februara 2017.

Finale Lige šampiona za sezonu 2016/2017 je 3. juna na Milenijum stadionu u Kardifu.