RADULjICA RAZBIO GRUZINE: Srbija prebacila stotku i stigla do nove pobede!

Košarkaši Srbije su posle velike borbe pobedili Gruziju u drugom meču kvalifikacija za Mundobasket sa 105:87 u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“.

Gruzija se pokazala kao težak protivnik u prvom poluvremenu, delu igre koji je u potpunosti pripao jednom čoveku, Majklu Diksonu.

Dikson je Gruziju vodio do prednosti 45:44 pred odlazak na pauzu, a Gruzija je konstantno imala odlične procente van linije 6.75.

Dikson je do kraja ostao najefikasniji igrač na terenu sa 36 poena, ali to nije pomoglo njegovom timu da pobedi Srbiju koja je u drugom poluvremenu pojačala odbranu.

Na drugoj strani je dominantan pod košem bio Miroslav Raduljica koji je imao 28 poena i osam skokova. Kapiten Milan Mačvan je ubacio 18 koševa, a sjajnom rolom se može pohvalitii i Stefan Peno koji je postigao 17 poena od čega deset uzastopnih za Srbiju u poslednjoj četvrtini.

U ekipi Gruzije su uz Diksona dvocifreni bili još Bokolišvili, Berišvili i Markoišvili sa 14, 11, odnosno 10 poena.

Gruzija je bolje otvorila meč i povela sa 4:0 posle dva dobra napada. Srbija je baš u napadu nešto teže pronalazila rešenja, odbrana spoljnih linija nije bila dobra pa je Gruzija sve do poslednjeg napada i trojke Đokovića imala prednost 21:18.

Druga četvrtina počela je nekolicinom dobrih odbrana Srbije koja je spuštala loptu u reket. Iako je na početku bilo problema u izvođenju slobodnih bacanja, kasnije su ti problemi nestali, a uglavnom je Raduljica pogađao za +6 (27:21) u drugoj deonici.

Tada se potpuno raspucao Dikson koji daje tri uzastopne trojke i sam preokreće rezultat.

Srbija je nakon pauze na poluvremenu zaigrala bolju odbranu što se odrazilo i na rezultat. U finišu te deonice su „Orlovi“ posle ukradene lopte i kontre Todorovića otišli na +10, 74:64 i za Gruziju više nije bilo povratka.

Goga Bitadze je zatvoren, Dikson je opterećen faulovima, Markoišvili je izašao zbog pet penala, Mačvan, Simonović i drugovi su počeli da rešetaju van linije 6.75 pa je prednost Srbije do kraja rasla.

Bila je maksimalnih +20 nakon pogotka Marinkovića za dva i dodatnog slobodnog bacanja. Do kraja je ostalo vremena samo da Dikson polaganjem smanji na 105:87 jednim polaganjem pa Srbija upisuje i drugu ubedljivu pobedu u ovim kvalifikacijama.

B92